top of page

A megbocsáthatatlan bűn


A videó magyar szövege:

Akkor hát beszéljünk a megbocsáthatatlan bűnről, melyet a Máté 12. fejezetében találunk, illetve arról, hogy ma elkövethető-e ez a bűn. Nézzük meg a Máté 12. fejezetét, olvassuk el a 24. verset:

"A farizeusok ennek hallatára így szóltak: Ez csak Belzebubnak, az ördögök fejedelmének a segítségével űzi ki az ördögöket."

A farizeusok tehát azzal vádolták Jézus Krisztust, hogy a cselekedetei a sátántól vannak és nem Istentől. De nézzük meg, hogy Jézus hogyan felelt nekik, olvassuk a 31. verstől:

"Azt mondom azért néktek: Minden bűn és káromlás megbocsáttatik az embereknek; de a Lélek elleni káromlás nem nyer bocsánatot. Még az is részesül bocsánatban, aki az ember Fia ellen szól, de aki a Szent Lélek ellen szól, annak nincs bocsánat"

Máté 12:31-32, itt találjuk tehát a Szent Szellem ellen való bűn hírhedt tanát, az emberek pedig nagyon aggódnak, hogy vajon elkövették-e ezt a bűnt, vagyis a Szent Szellem káromlását. Legelőször is ez a nagy kérdés: a Szent Szellem káromlásának bűne elkövethető-e napjainkban? Sokan aggódnak manapság, hogy talán elkövettek valamely megbocsáthatatlan bűnt, valamely igen nagy bűnt, ezt nevezik pedig a Szent Szellem káromlásának. Vannak például némely karizmatikusok, akiknek ha azt mondjuk, hogy azok a bizonyos gyógyulások, csodatételek és nyelveken szólások nem Istentől valóak, hanem démoniak lehetnek, könnyedén kezdenek el mutogatni ránk azt mondván, hogy "na ne kövesd el most még a Szent Szellem káromlásának bűnét is!", és ezzel próbálnak megijeszteni. Ellenben itt van rá a válasz. Ahhoz, hogy ezt megértsük, két dolgot kell tisztázni, és ezért hiszünk a rendelkezési korokról szóló tanításban, amely a Bibliaversek helyes hasogatása, elosztása a megfelelő célcsoport és korszak alapján, mert ha a verseket nem osztod fel ilyen módon, hanem mindent egybemosol, akkor súlyosan téves tanokban fogsz végül hinni.

Tegyük ezt a dolgot egyszerűbbé, sokkal könnyebb a válasz, mint gondolnád. Mit takar pontosan a Szent Szellem káromlása? Mindenekelőtt ezt kell pontosan meghatározni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor bármire rámondhatjuk, hogy a Szent Szellem ellen való káromlás. Például tegyük fel, hogy tanítok valamit, ti pedig kritikával éltek erre nézve, hogy "Hé, pásztor, szerintem ezt rosszul mondtad", én pedig visszaélek a pásztori tekintélyemmel és azt mondom: "Ó, nehogy elkövessétek a Szent Szellem káromlásának bűnét, jobban teszitek, ha hallgattok rám!" Látjátok? Ennyi erővel az ember rámondhatja ezt bármire. A karizmatikusok mondhatják, hogy "Ne káromold a Szent Szellemet! Én tudom, hogy mit láttam, én láttam Jézust, kék szemű volt és szőke hajú, ne mondd meg nekem, hogy mit csináljak, ez tényleg nyelveken szólás, oké? A tündenyelv a Gyűrűk Urából az valóban létezik, rendben? A Szent Szellemtől való, ne mondd, hogy ez nem így van, ne mondd, hogy ez az ördögtől van, ez Jézustól van, érhető?" Erre pedig lehet ez az első reakció: "Tudod, hogy micsoda a Szent Szellem káromlása?" A fundamentalista keresztények, Isten áldja őket, még talán a helyes Bibliafordítást is használják, de mégsem a Biblia tanítását hiszik, amikor azt feltételezik, hogy a Szent Szellem káromlása az a bűn, amikor elutasítod Jézus Krisztust, és ezzel olyan mélyre ásod magad, ahonnan nincs visszaút, elkövetted a megbocsáthatatlan bűnt és a pokolra jutsz. Hol olvasol ilyet ebben az Igerészben? Semmi ilyesmit nem mond. A Biblia mutatja meg, hogy mit mond. Az egyik ujjunk maradjon itt Máté 12-nél, de nézzük meg a Márk 3-at is. Igét Igével összevetve világossá válik, hogy mi mit jelent, nagyon egyszerű. Micsoda a Szent Szellem ellen való káromlás? Nézzük a 28. verstől:

"Bizony mondom néktek, hogy minden bűn megbocsáttatik az emberek fiainak, még a káromlások is mind, amelyekkel káromlanak: de aki a Szent Lélek ellen szól káromlást, nem nyer bocsánatot soha, hanem örök kárhozatra méltó,"

Mi a megbocsáthatatlan bűn? A következő versben megnevezi:

"mivelhogy ezt mondják vala: Tisztátalan lélek van benne."

Értitek már? Igen egyszerű. Először is a Szent Szellem káromlásakor mit teszel? Személyesen, közvetlenül mondasz valamit. Mit mondasz? Személyesen, közvetlenül Jézusnak mondod, hogy ördögtől megszállott. Ha tehát személyesen, szemtől szembe mondod Jézusnak, hogy démon van benne, azzal követed el a Szent Szellem káromlását. Jézus jelen van itt ma a világon testben, személyesen? Nem, fenn van a Mennyben. De ez is magától értetődő: miért kezdett el Jézus a Szent Szellem káromlásáról beszélni? Mert a farizeusok azt mondták Jézusnak, hogy benne van a sátán. Mit gondoltok, miért mondja Jézus a farizeusoknak, hogy ti az atyátoktól, az ördögtől vagytok és az atyátok kívánságát cselekszitek, miért hívja őket kígyók fajzatának? Mert ugye a sátán volt a kígyó az Édenkertben, igaz? Miért hívja őket viperák nemzedékének (az angol King James-fordításban a Máté 23:33-ban "mérges kígyók fajzatai" helyett pontosabban azt olvassuk, hogy "viperák nemzedéke" - a ford. megjegyzése), miért kérdi, hogy hogyan is kerülhetnék el a kárhozat büntetését? Látjátok? Igét Igével kell összevetni, és minden a helyére kerül. Hadd tegyek fel tehát egy egyszerű kérdést. Ezt a bűnt ma nem lehet elkövetni, igaz? De akkor mikor lesz elkövethető? Akkor ott voltak az Ószövetségben, ma pedig a Gyülekezet Korában vagyunk, ezután fog következni a második eljövetel. Az Ószövetségben, még a Gyülekezet Kora előtt Jézus eljött a Földre, igaz? Hadd kérdezzem meg, hogy Jézus mikor van itt a Földön személyesen? Először is az evangéliumokban leírt időszak során, ezért hívjuk azt első eljövetelnek, azaz Jézus akkor jött el először a világba. Most, a Gyülekezet Korában nincs itt személyesen. Viszont a második eljövetelkor, tehát akkor, amikor második alkalommal jön el a Földre, akkor már itt lesz, nem igaz? A tárgyalt rész tehát jelenleg csak a múltra érvényes, amikor Ő személyesen volt itt, ma nem ez a helyzet, így ma ezt nem vonatkoztathatjuk magunkra. Ma ezt a bűnt nem tudjuk elkövetni. Viszont a jövőben elkövethető lesz. Amikor tehát Jézus újra itt lesz a Földön testben és személyesen uralkodik majd... mennyi ideig? Ezer évig. Ez tehát az Ezeréves Királyság idején lesz újra érvényben. Nézzünk vissza a Máté 12. fejezetéhez, Igét Igével vetünk össze, és minden világossá válik, 32. vers. Észrevettétek, hogy ott egy ponton megálltam? Nem olvastam végig a 32. verset. Nézzük meg tehát újra:

"Még az is részesül bocsánatban, aki az ember Fia ellen szól, de aki a Szent Lélek ellen szól, annak nincs bocsánat, sem ezen, sem a jövendő világon."

Melyik világon? "Ezen" a világon, mert Jézus akkor és ott személyesen volt jelen és ezt akkor mondta, majd pedig mikor? A "jövendő világon", jövő. Ejha! "Sem a jövendő világon". Sem "ezen a világon", az első eljövetelkor, mert akkor itt volt a Földön, sem pedig az eljövendő világon, ami később következik, a második eljövetel után, amikor is Ő újra itt lesz. Így követheted el a Szent Szellem káromlását, azaz személyesen mondod azt Jézusnak, hogy ördög van benne, továbbá ezt a megfelelő időszakra vonatkoztatjuk: első és második eljövetel. Ez a bűn tehát az Ezeréves Királyság idején lesz újra elkövethető, de nem a mostani időszakban, ezért van, hogy most tényleg egyedül hitből való üdvösség van cselekedetek nélkül. Viszont az Ezeréves Királyság idején, na az nem lesz piskóta! Ha Isten személyesen lesz jelen, akkor aztán jobban teszed, ha a szabályai szerint jársz el. Mert hogy fog kinézni az Ezeréves Királyság üdvösség tekintetében? Ismét szerepe lesz a cselekedeteknek, azaz az ember jobban teszi, ha megelőzi azt, hogy elkövesse ezt a káromlást, jobban teszi majd, ha nem mond olyat Jézus szemébe, hogy ördög van benne. Próbáljon csak valaki ilyet tenni az ezer év alatt, amikor ott áll Ővele szemtől szemben, és a pokol tüze lesz látható a megnyílt földkérgen! Mert ezt mutatja az Ézsaiás 66. fejezete. Látni a Jelenésekben, de lehet látni például a második zsoltárban is, itt fog uralkodni a Földön. Jobban jár tehát az ember, ha nem mond majd Jézus szemébe semmi effélét.

Ezért amikor azzal vádolnak, hogy a Szent Szellem ellen szóltál káromlást, először is fel kell tenni nekik azt az egyszerű kérdést, hogy pontosan mi a Szent Szellem ellen való káromlás bűne? Itt a többségük rendszerint meg szokott torpanni. És garantálom, hogy ha tíz különböző embernek felteszed ezt a kérdést, tíz különböző választ fogsz kapni, azaz nem tudják a helyes választ. Mi viszont már tudjuk, hogy a Biblia mit mond, hogy pontosan mi a Szent Szellem káromlása, a Márk 3-ban találjuk. Igét Igével összevetve minden világossá válik. A Márk 3. fejezete mutatja meg, hogy ezt a bűnt személyesen követik el Jézus ellen, egyértelműen látjuk, hogy ez az első eljövetel, de a Máté 12 még világosabbá teszi a kérdéses időszakokat, első és második eljövetel. Igét Igével összevetve minden világossá válik.


(2021. 04. 03.)

30 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Friss imaválasz és útmutatás

Mint ahogy arról korábban már többször is írtam, időről-időre előfordul, hogy Isten tanácsát kérem valamiben, hogy hogyan tovább. Ha pedig épp nincs válasz, akkor azt úgy értelmezem, hogy ez rám lett

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól?

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól (Az egyetlen út a Mennybe) https://www.youtube.com/watch?v=PFMc11gIMeM A videó szövege magyarul: Ezt mondja Isten Igéje a Róma 3:23-ban: "Mert mindnyájan vétkeztek, é

Kérni Jézust, hogy a szívünkbe költözzön?

https://www.youtube.com/watch?v=aVXZjEpqCs0 A videó magyar szövege: Üdv, a nevem Robert Breaker, egy rövid videóval szeretném érinteni ezt a kérdést, amelyet mostanában többen is feltettek nekem. Ez e

Post: Blog2_Post
bottom of page