top of page

Mi a baj az Énók könyvével?


A videó szövege magyarul:


Több Igeszakaszt is meg fogunk nézni, legelőször is az 1Timóteus 2:5-öt, kérlek lapozzatok oda. Sok embernél látom, amikor a végidőkről beszélnek, hogy odáig vannak az Énók könyvéért. A Biblia azt mondja az 1Timóteus 4. fejezetében, hogy az utolsó időkben ördögök tanai lesznek jelen, de azt is mondja a 2Korinthus 2-ben, hogy ne legyünk tudatlanok a sátán mesterkedései felől. Ezért aztán most, az utolsó időkben tudnunk kell arról, mi folyik itt és hogy az ördög milyen módszerekkel tevékenykedik, hogy ne legyünk tudatlanok és nehogy ezeknek áldozatul essünk. Viszont a végidők eseményeit figyelők közül sokan tényleg belebolondultak az Énók könyvébe. Az Énók könyve valójában egy eretnek könyv, ahogy azt hamarosan látni is fogjátok, egyike azoknak az "evangéliumoknak", amelyeket a gnosztikusok használnak. Meg fogjuk tehát nézni az 1Timóteus 2:5-öt. Azért éppen ezt a verset, mert bár nem tudom, hogy hányan vannak, akik ténylegesen egyszerre olvassák az Énók könyvét és a Bibliát is, de sok verset elég egyértelműen azután vettek át, miután a Biblia már elkészült. Egyszerűen csak fogták és kimásolták ezeket, épp úgy, ahogy Joseph Smith tette, vagy ahogy Mohamed is az ő Koránjánál. Elég nyilvánvalóak ezek, látom ott a Jelenések első fejezetét, látok ott részeket az Ézsaiás könyvéből, miközben úgy csinálnak, mintha azok a versek korábban sose léteztek volna. De látni fogjuk, hogy miért gnoszticizmus, miért miszticizmus és eretnekség.

Először is itt van az Énók 40:1-10, ez a szakasz azt mondja, hogy létezik egy személy, aki közbenjár, és ez a személy itt nem Jézus Krisztus. Némelyek úgy gondolhatják, hogy félreidézem ezt a verset. Nos nem, nem idézem félre. De éppen ezért át fogjuk nézni az egész szakaszt, nem csak önmagában olvassuk a verset, hanem a szövegkörnyezetet is megviszgáljuk:

"És azután ezerszer ezret és tízezerszer tízezret, megszámlálhatatlan és felmérhetetlen sokaságot láttam állni a Szellemek Urának dicsősége előtt. Feltekintettem, és a Szellemek Ura mellett négy jelenlétet (arcot) láttam, akik különböznek azoktól, akik soha nem alszanak, és hallottam nevüket: mert az angyal, aki velem volt, tudatta velem neveiket, és megmutatott nekem minden rejtett dolgot."

Rendben, tehát van itt négy különböző angyal, és itt arról fog beszélni, hogy kik és mik ezek:

"És hallottam a négy jelenlét hangját, amint a dicsőség Ura előtt dicséreteket hangoztattak. Az első hang áldotta a Szellemek Urát öröktől fogva mindörökké. És a második hangot hallottam, amint áldja a Választottat és a választottakat, akik a Szellemek Urához tartoznak. És a harmadik hangot hallottam, amint közbenjár a földön lakozókért, esedezve értük a Szellemek Urának nevében."

Ez a harmadik angyal tehát közbenjár a szentekért (Az eredeti angol szövegben az is ott van, hogy imádkozik értük - a ford. megjegyzése). Ha megkérdezném, hogy ki jár közben a szentekért, mindenki, aki magát valamennyire is kereszténynek tartja, tudná, hogy ki az: Jézus Krisztus! Ezt a feladatot nem adták senki másnak. Nézzük tovább:

"És hallottam a negyedik hangot, amint elhárítja a sátánokat és megtiltja nekik, hogy a Szellemek Ura elé járuljanak a földön lakozókat vádolni."

Ó, szóval "sátánok", érdekes... de ugorjunk a 9. vershez, itt megadja a négy angyal nevét:

"És így válaszolt: Az első Mikháel, a könyörületes és hosszútűrő; a második, aki a betegségek és az emberek gyermekeit sújtó minden ártalom fölött áll, az Rafáél; és a harmadik, aki az erők fölé lett helyezve, hogy azokat uralja, az Gábriél; és a negyedik, aki a reményteli megtérés fölé van helyezve, azok számára, akik az örök életet öröklik, az Pénuel."

Látjátok? Égbekiáltó eretnekség az orrunk előtt! Eszerint tehát vannak angyalok, akik közbenjárnak, és olyanok, akik az örök életre való megtérés fölé vannak helyezve. Ha tanulmányozod a gnosztikusokat, akkor rájössz, amire Pál is figyelmeztetett a Kolossébeliekhez írott levelében, hiszen ott figyelmeztet azokra, akik angyalokat imádnak, akik angyalokat magasztalnak fel. Ezek a gnosztikusok már a korai keresztények idejében is ott voltak, az eretnekségeik már akkor elkezdtek terjedni. De irkáltak hamisan isteni ihletésűnek mondott könyveket is. Maga Pál is tudatában volt, hogy körbejárnak ezek a hamis könyvek, az 1Korintusban említi is azokat, akik megrontják Isten Igéjét, illetve a 2Korintus 2-ben azt mondja, hogy ez az én kézírásom, ne féljetek, ez nem valaki más írása. Még a liberális iskolákban is tudnak erről, a Berkeley-n felvettem a Bibliaórát, és még az ottani professzor is beszélt arról, hogy akkoriban voltak hamis Biblia-könyvek. Ez tehát eléggé adja magát, nem tudod hitből csak úgy rámondani, hogy ez egy rendben lévő könyv.

Sokan azért hiszik mégis, hogy ez a könyv benne kéne legyen a Bibliában, mert az Énók könyve Júdás leveléből idéz. Ha ismered a Bibliádat, akkor biztosan láttad, amikor Júdás azt mondja, hogy Énók prófétált ezekről az angyalokról, ahogy eljönnek (Júdás 1:14-15 - a ford. megjegyzése). Mivel tehát Júdás mond egy ilyen idézetet, ezért azt gondolják, hogy az Énók könyve Istentől ihletett, de erre könnyű a válasz. Ha megnézzük az Énók könyvét, akkor azt látjuk, hogy másolt részeket a Jelenésekből, Ézsaiásból és egyéb könyvekből, akkor viszont honnan tudod, hogy nem másolt ugyanúgy Júdás leveléből? Ezen kellene elgondolkodni.

De kíváncsi lennék, hogy ezek az emberek tényleg elolvasták-e az Énók könyvét, vagy csak megnéztek valamit a youtube-on vagy akárhol az interneten. Ezen is el kellene töprengeniük. Tényleg tanulmányoztad és olvastad, vagy csak néztél ezt-azt és emiatt hiszed azt, hogy tudod az igazságot?

És akkor 1Timóteus 2:5:

"Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus"

Nincs senki más, aki közbenjár. Nincs senki más, aki közbenjárna, pláne nem az örök életre való megtérésre nézve, egyedül csak Jézus Krisztus.

Az Énók könyve 5:6 c,d és i,j részek azt tanítják, hogy a bűnösök átkozottak és nincs számukra megváltás. Na itt gond van. Mit mondott Pál? "Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül." Mind bűnösök vagyunk, nem igaz? Nem a bűnösöket akarta Jézus megmenteni? "Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket a megtérésre." Ellenben Énók könyve itt azt mondja: "És ti, mindannyian, akik bűnösök vagytok, nem nyertek szabadulást. Hanem maradandó átok alatt vagytok." Ezt tanítja tehát és ez eretnekség. Mit mond az 1Timóteus 1:15?

"Igaz beszéd ez és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött e világra, hogy megtartsa a bűnösöket, akik közül első vagyok én."

Mit mondott Pál? Hogy ő a legrosszabb a bűnösök közül! (Az angol King James-ben itt nem azt írja, hogy "első", hanem kb. azt, hogy ő a bűnösök feje, a legnagyobb, a legrosszabb közülük - a ford. megjegyzése) Azt akarjuk mondani, hogy emiatt ő nem részesült semmiféle megváltásban?!

Ha olvassuk az Énók könyvét, elég nyilvánvalóan látszik az angyalok imádata, a 39:5-ben ismét az angyalok közbenjárását tanítja, amelyet a szentekért végeznek:

"Látták szemeim lakhelyüket együtt az Ő angyalaival, s nyugvóhelyüket a szentekkel közösen. És esedeznek, könyörögnek és imádkoznak az emberek gyermekeiért, és igazságosság áradt előttük, akár a víz"

Látjuk, ahogy abba a pozícióba helyezi őket, ahol Krisztus van. Krisztus az, Aki közbenjár, Krisztus az, Aki azt mondja Péternek, hogy "imádkoztam érted". Ez a könyv tehát minden áron kerülendő, mivel az angyalok imádatát és magasztalását mozdítja elő.

Amit pedig az Énók 39:1 tanít, az lényegében mormonizmus. A Mennyből a szentek lejönnek a földre és házasodnak. Tehát amikor meghalunk és a Mennybe megyünk, na mit fogunk csinálni? Házasságokat kötünk. Ez eretnekség, ez pontosan az, amit Mohamed tanít a Mennyországról, vagy amit az előbb említett mormonizmus is tanít. A Bibliában egyébként sem azt látjuk, hogy a jó fiúk jönnek le a földre és keverednek a földiekkel. Hanem akkor kik? A rossz fiúk, a bukott angyalok. Miért házasítanád össze az igazat a gonosszal? És még erre a könyve mondod azt, hogy a Bibliád része kellene legyen?

"És eljön majd az idő azokban a napokban, hogy a kiválasztott és szent gyermekek leszállnak a magas mennyekből, és magjuk eggyé válik majd az emberek gyermekeivel. És azokban a napokban Énok a hevesség és harag könyveit, és a nyugtalanság és zűrzavar könyveit kapta."

Eretnekség. Mit mond rólunk a Máté 22:30, miután meghaltunk és a Mennybe megyünk?

"Mert a feltámadáskor sem nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az Isten angyalai a mennyben."

Ha a szövegkörnyezetet is megnézed a 24. verstől, akkor látod, hogy kérdezgették Őt, hogy az a bizonyos feleség kié lesz majd a férjek közül, mire Jézus azt mondta, hogy a Mennyben már nem fognak házasodni. Az Énók könyvének nincs keresnivalója a Bibliában, semmiképp sem kerülhetne bele. 51:1-2, ez a rész vajon mit tanít?

"És azokban a napokban a föld visszaadja majd, amit rábíztak, és Seol is visszaadja, amit kapott, és a pokol visszaadja, amivel tartozik."

Rendben, eszerint a föld visszaadja a halottakat, és a Seol is visszaadja, amit kapott, ahogy a pokol is visszaadja, amivel tartozik. Tehát a Seol, a pokol és a föld mind kiadják a halottaikat. Miért teszik ezt?

"Mert azokban a napokban felkel az egyedüli Választott és kiválasztja az igazakat és szenteket közülük, mert megmenekülésük napja elközelgett."

Ez ám az eretnekség! Akkor ezek azt tanítják, hogy vannak olyan halottak lenn a pokolban, akiknek a lelkei még üdvözülhetnek. Ez pedig hetednapi adventizmus. Mivel folyamatosan módosítják a tanaikat, így nem vagyok biztos benne, hogy jelen pillanatban ezt mennyire hiszik, mindenesetre azt tanítják, hogy a lelkek nem fognak örökké égni a tűz tavában. Emellett azt is tanítják, maga Ellen G. White is tanította, hogy az utolsó ítéletnél ott lesz a bűnbak, aki a sátán, és hogy őrá vetik majd az összes bűnt, így a bűnök nem maradnak a pokolban lévő holtak lelkein, hogy örökké égjenek. De mindez ellentmondásban van a Jelenések 20. fejezetével. Ez a szakasz ugyanarról az ítéletről szól, itt is látni, hogy a Bibliából vettek ki részeket, csak épp hozzáadták a maguk kis adalékait, amit tanítani akartak. Tehát a Jelenések 20:11-től:

"És láték egy nagy fehér királyiszéket, és a rajta ülőt, Akinek tekintete elől eltűnék a föld és az ég, és helyük nem találtaték. És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, amely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, amik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint. És a tenger kiadá a halottakat, akik őbenne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, akik őnálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint."

Nézzük meg, hogy ebből következően mi történik velük, amikor a pokol kiadja ezeket a halottakat:

"A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava. És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték."

Nem menekültek meg. Te, aki megtért keresztény vagy és üdvösséged van, téged nem érint ez az ítélet, ezt kell megértened. Te, aki megváltott keresztény vagy, te a Krisztus ítélőszéke elé mész, 2Korintus 5. fejezet.

Nézzük meg a János 1:1-et is. Hát nem tudtátok, hogy Jézus nem kapta meg a nevét még sok-sok ideig? Jézus nem volt elnevezve, Istennek egyáltalán nem volt neve, hát nem tudtátok? Nem volt neve az egész örökkévalóságban? Csak később, az idő egy pontján kapott nevet? Énók 48, megint csak eretnekség. Az Énók 48:1-3 és 6 azt tanítja, hogy Isten Fiának sosem volt neve. Egész addig nem volt neve, amíg Isten később el nem nevezte. De ez nem igaz, a Biblia azt mondja a János 1:1-ben és még utána is, hogy kezdetben volt az Ige, ez Jézus Krisztus, és hogy az Ige Istennél volt és az Ige Isten volt. Ugyanő volt ott a kezdetkor Istennél, minden általa teremtetett és nélküle semmi sem jött létre. Látjuk, hogy Ő örökkévaló, mindig létezik. Mégsem ezt tanítják:

"És azon a helyen láttam az igazság forrását, mely kifogyhatatlan: mellette volt a bölcsességnek minden forrása: És mindazok, akik szomjúhoztak, ittak belőle, és megteltek a bölcsességgel. És akkor lakhelyük az igazak, a szentek és a választottak között lett. És abban az órában, az a bizonyos Emberfia megneveztetett"

Azt kell tudni és érteni, hogy az "Ember Fia" elnevezés sosem volt benne az Ószövetségben, csak az Újszövetség idején jelent meg, csak az Újszövetségből ismerjük. Ebből is látszik, hogy az Énók könyvébe azután szedegettek ki részeket, mikor a Biblia már készen volt, efelől semmi kétség.

"És abban az órában, az a bizonyos Emberfia megneveztetett a Szellemek Urának jelenlétében, És Neve elrendeltetett az Idők Előtti előtt. Igen, mielőtt a nap és az égi jelek meg lettek teremtve, a mennyei csillagok megalkotása előtt, Neve kimondatott a Szellemek Ura előtt. (...) És ez okból lett kiválasztva és elrejtve Benne, a világ megteremtése előtt és mindörökké."

És ez nem igaz. Mit mondott Jézus Krisztus? "Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég." Ő mindig is van, és mindig is volt neve az örökkévalóságtól fogva, nem pedig csak később kapott nevet. Miért tanítják mégis ezt, ami eltér? Mert ha egy kicsit utánanézel a gnosztikusoknak, akkor azt látod, hogy igyekeznek aláásni Jézus Krisztus Istenségét azzal, hogy egyenlővé teszik az angyalokkal. Az angyalokat feljebb helyezik, Jézust pedig alacsonyabbra, hogy így egy szinten legyenek. Nem tudom, hogy tényleg elolvastad-e az Énók könyvét, de el kellene olvasnod, mert tényleg az angyalok felmagasztalását láthatod benne.

És végül következzék valami igazán mókás. Sosem gondoltam volna, hogy lehet olyasmi ebben a könyvben, amin tényleg fel tud nevetni az ember. Lehetne olvasgatni néhányat az apokrif iratok közül, emlékeztek arra a Bibliatanulmányra, amikor megmutattam pár röhejes részt ezekből? Tiszta poén az egész. Mindenesetre Énók valami fergetegeset mutat: Noénak lézersugarak lőttek ki a szeméből:). Pásztor, most biztos túlzol. Dehogy túlzok! Lézersugarak jöttek ki a szeméből, mire az apja kiszaladt a házból, egész Énókig kellett elmennie kideríteni, hogy most akkor mi van. Énók 106:2-3, ilyennek írták le Noét a születése után:

"És teste fehér volt, mint a hó, és piros, mint a rózsa, és a fején a haja és a hosszú hajtincsei fehérek voltak, mint a gyapjú, és szemei gyönyörűek voltak. Amikor kinyitotta szemét, a fény bevilágította az egész házat, mint a nap, és az egész ház világos lett. Erre felállt a bába kezei közül, kinyitotta a száját, és az Úr igazságáról beszélt."

Pásztor, most biztos túlzol. Nem túlzok, majd olvassuk tovább a 4-6 verseket is. Mikor kinyitotta a szemét, kijött a lézerfény és bevilágította az egész házat. Szó szerint írja le, nincs itt semmi metafora.

"Akkor megijedt tőle atyja, Lámek, elfutott és atyjához, Matuzsálemhez. Azt mondta neki: Különös fiút nemzettem; nem olyan, mint egy ember, hanem az ég Istenének fiaihoz hasonlít"

És már megint itt van az angyalok felmagasztalása, annyira nyilvánvalóan gnosztikus.

"Természete más, mint a miénk, és nem olyan, mint mi vagyunk; szemei olyanok, mint a napsugarak és arca dicsőséges. Nekem úgy tűnik, hogy nem tőlem, hanem az angyaloktól származik"

Látjátok, szó szerint azt írja, hogy kilő a sugár a szeméből, úgy beragyogja a házat, mint a Nap, mire teljesen beijednek:)

Érteni kell tehát, hogy ez a könyv egyértelműen eretnekség és nincs semmi helye a Bibliádban. De akkor melyek a rendben lévő könyvek? Azok, amelyek a kezedben lévő King James-változatban vannak (ez magyarban kb. a Károlinak felel meg - a ford. megjegyzése), nincs szükséged ennél se többre, se kevesebbre. Ez az Énók könyvének nevezett könyv csupa gnosztikus eretnekség.


(2021. 06. 15.)

9 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Friss imaválasz és útmutatás

Mint ahogy arról korábban már többször is írtam, időről-időre előfordul, hogy Isten tanácsát kérem valamiben, hogy hogyan tovább. Ha pedig épp nincs válasz, akkor azt úgy értelmezem, hogy ez rám lett

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól?

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól (Az egyetlen út a Mennybe) https://www.youtube.com/watch?v=PFMc11gIMeM A videó szövege magyarul: Ezt mondja Isten Igéje a Róma 3:23-ban: "Mert mindnyájan vétkeztek, é

Kérni Jézust, hogy a szívünkbe költözzön?

https://www.youtube.com/watch?v=aVXZjEpqCs0 A videó magyar szövege: Üdv, a nevem Robert Breaker, egy rövid videóval szeretném érinteni ezt a kérdést, amelyet mostanában többen is feltettek nekem. Ez e

Post: Blog2_Post
bottom of page