top of page

Még pár szó a hinduizmusról

Frissítve: 2021. ápr. 21.

Annak idején a blogom legelső fejezete (sőt, részben a második is) a hinduizmus problémás mivoltáról szólt, pontosabban egy nálam jóval szakavatottabb keresztény testvérem videóját fordítottam le magyarra. Az egész egy fórumos vita kapcsán készült, ugyanis némely eltévelyedett keresztény(nek bibliai értelemben nem mondható) gyülekezet képviselője elkezdte magasztalni ezt a vallást, illetve annak kiemeltebb képviselőit, az ilyen ferde beszédeket pedig nehezen tűröm szó nélkül. Nemrég pedig eszembe jutott, hogy volt még egy hozzászólásom, amit el is mentettem, és úgy voltam vele, hogy kár parlagon hagyni, ami a lényeget illeti, nyilván ugyanúgy aktuális. Be is másolom ide változtatás nélkül:


"Néhány további adalékinformáció azok számára, akik még a bibliai bizonyítás után sem győződtek meg arról, hogy keresztényként kerülendő volna a hinduizmus és bármely gyakorlata. Csak nagyon kivonatosan szeretnék pár infót elejteni, hogy aki akar, az a maga szakállára mélyebben utána tudjon nézni, és összevetni mindezt mindazzal a széppel és jóval, amit a vallás terjesztői megpróbálnak behízelegni az embereknek. Az itt következőket valami érthetetlen oknál fogva egyáltalán nem emlegetik.


1. Állatokkal való közösülés


A védikus iratokban rengeteg helyen találni ilyen részeket, most így csípőből egy angol nyelvű cikket találtam, de olyan undorító, hogy nem bírom rávenni magam, hogy lefordítsak belőle részeket, akit nagyon érdekel, az használjon google-fordítót, vagy bánom is én, de hadd ne nekem kelljen ezzel foglalkozni.



A szavak mellé vagy helyett pedig legyen itt egy kép egy indiai templomon található szoborról, ahogy... nos, már bocsánat, de... szóval két hindu úriember egy lóval múlatja az időt. Remek ikonográfia, mit ne mondjak. Megtekintés csak saját felelősségre (én szóltam):



2. Emberáldozatok az isteneiknek


A mai napig vannak esetek, hogy valamely hindu isten számára embert ölnek, itt például egy Tirumala Raon nevű pali fejezett le egy négyéves gyereket:



Vagy egy másik cikk az elrabolt, elvágott torkú, meglékelt fejű gyerekekről, itt középpontban egy hatéves kisgyerekkel:



...és tényleg reggelig lehetne beszúrogatni ezeket az eseteket, túl sok hasonló történik.


3. Feleségégetés


Ennek több változata van, az egyik az özvegyégetés, amikor a halott férfi feleségét élve elégetve, máglyán küldik utána (és az asszonynak nem, nem kell beleegyeznie), illetve amikor hozománnyal kapcsolatos viták támadnak, ha keveslik, amit kapnak, vagy valami miatt nem kedvelik az újdonsült arát, akkor leöntik benzinnel és élve elégetik. Erre a legjobb "dowry death" címszóval keresni. A még "nyugatiatlanított", elmaradott vidékeken, falvakban ez egy társadalmilag elfogadott szokás, évente több ezren halnak meg így. Youbute-on ilyeneket lehet beírni a már említett "dowry death" mellett, mint mondjuk "bride burning in india" és hasonlók. Én csak egy videót linkelnék egy áldozatról, aki túlélt egy ilyen égetést, de csak saját felelősségre javasolnám a megtekintését, annyira iszonyatos - már én is bánom, hogy megnéztem.



Ez a szokás a mai napig szedi az áldozatait, ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még így is évente több ezren halnak meg így, 2010-ben körülbelül 8400 nő. És ez csak India, ha a környező országokat hozzávesszük, az még plusz néhány ezer élve elégetett ember. Egyetlen évben, a huszonegyedik században.


Negyedikként a vallásos szex-rituálékat akartam egy kicsit kivesézni, de úgy döntöttem, ennyi is elég már a "jóból", ma még szeretnék enni és még aludni is. Persze aki akar, ezeknek is utánanézhet, ha ezek után még szükségét érzi.


Zárásképp csak annyit (és részemről ezzel tényleg le is zárnám a hindu-témát, mert minden információ elhangzott róla, ami alapján el tudja dönteni egy értelmes ember, hogy hányadán álljon ezzel a vallással), hogy a Bibliában Isten mindegyik említett esetet, az állatokkal való közösülést, az emberek feláldozását, rituálisan való élve elégetésüket is teljes mértékben elítélte, például amikor a Bibliában némelyek elégették a gyerekeiket az idegen isteneknek, azt mondta erről, hogy olyat tesznek, ami neki meg sem fordult a fejében, és természetesen mindezeket a tetteket halálra méltó bűnöknek mondta, és gyakorlóikat Mózes törvénye szerint (is) ki kellett végezni. A kereszténység és a hinduizmus teljes mértékben összeegyeztethetetlen, akár az üdvösség módjáról, akár Isten személyéről, akár a vallásos gyakorlatokról legyen szó.


Akinek van füle a hallásra, hallja!"


(2020. május 26.)

14 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Robert Breaker: Az igazság a sabbatról

https://www.youtube.com/watch?v=yuTAaJ1kgoU Magyar szöveg 1:52-től (a bevezető nem kapcsolódott a tárgyhoz): A mai témánk: az igazság a sabbatról (szombatnap). Sokan kérdezik tőlem: "Breaker testvér,

Robert Breaker: Miért nem vagyok katolikus?

https://www.youtube.com/watch?v=7F8ZRfUpcJU Magyar szöveg: Üdvözlök mindenkit újra itt a cloudchurch.org-on. A nevem Robert Breaker, missziós evangéliumhirdető vagyok, spanyol-, és angol ajkúak felé v

Post: Blog2_Post
bottom of page