top of page

Robert Breaker: Miért nem vagyok pünkösdi-karizmatikus?

Frissítve: 2021. júl. 12.

A videó magyar szövege:


Üdv, Robert Breaker vagyok, missziós evangéliumhirdető spanyol-, és angol ajkúak felé. Üdvözöllek a "Miért nem vagyok..."-sorozatunkban. Az előző, vagyis a sorban első epizód arról szólt, hogy miért nem vagyok kálvinista. Miért nem vagyok kálvinista? Mert nem fogok egy embert követni, nem fogom Kálvin Jánost követni. Ma arról fogok beszélni, hogy miért nem vagyok pünkösdi-karizmatikus. Azért is beszélhetek erről a témáról, mert a megtérésem előtt évekig magam is pünkösdi-karizmatikus voltam. Amíg az Assembly of God (magyarul kb. "Isten gyülekezete" - a ford. megjegyzése) egyház-, és mozgalom tagja voltam, az üdvösséggel kapcsolatban egyetlen egy alkalommal sem hallottam az igazságot. Egyetlen egy alkalommal sem mondta el senki az evangéliumot. Voltak ugyan bibliai tanítások, de miközben különböző dolgokat tanítottak, az evangéliumtól viszont eltérítettek, én pedig megtettem mindent, amit mondtak, hogy elnyerjem Isten kegyét és a Mennybe jussak, pedig ha egyszerűen csak az evangéliumot prédikálták volna nekem, akkor lett volna lehetőségem elfogadni azt és üdvözülni. Jól tudom tehát, hogy miről beszélek, amikor ez a téma szóba kerül, 1988-tól 1992-ig voltam a mozgalom tagja, mikor Oklahoma-ban éltem és az AG-be jártam. Amióta pedig megtértem és megismertem a Bibliát, azóta nem vagyok tagja a pünkösdi-karizmatikus mozgalomnak, így hát erről fog szólni ez a mai tanítás, hogy miért nem vagyok pünkösdista (angol nyelvterületen nem alkalmazzák a vegyített "pünkösdi-karizmatikus"-kifejezést, így a pontosabban érthető fordítás és bizonyos részletekmiatt többnyire a "pünkösdista" elnevezést kell majd használnom - a ford. megjegyzése). Amíg ebben a mozgalomban voltam, nem volt üdvösségem, ahogy mások is vannak ott most ugyanígy, és akiknek szükségük lenne a megtérésre és az Úrra, Jézus Krisztusra.

1Thessz 5:21-22, kezdjük itt. Ezt mondja a Biblia:

"Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok! Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!"

Ezt fogjuk tenni, tegyünk mindent próbatétel alá, azaz megnézzük, hogy miben hisznek a pünkösdisták, és meglátjuk, hogy meg kell-e tartsuk azt. Olyan hitnézet az, amelyet magunkévá kellene tennünk, vagy nem ilyen? A Szentírás alapján eldöntjük, hogy igaz-e vagy sem. Kik azok a pünkösdisták? Ők azok, akik nagy hangsúlyt fektetnek a pünkösdnek nevezett zsidó ünnepre. Egy másik, manapság gyakran alkalmazott elnevezésük a karizmatikusok, bár némelyek "karizmániákusoknak" hívják őket. A "karizmatikus" szó lényegében annyit tesz, hogy megajándékozott. Hiszik, hogy rendelkeznek bizonyos ajándékokkal, melyekkel mások nem rendelkeznek, és kérkednek is ezekkel az ajándékokkal. Megvannak nekik ezek az ajándékok? Ezt is meg fogjuk nézni. Tizennégy évesen kerültem ennek a vallásnak a befolyása alá, tizennégy éves koromtól tizennyolc éves koromig voltam tagja az AG-egyháznak, de amint korábban mondtam, sohasem hallottam az evangéliumot. És láttam olyan dolgokat ebben a vallásban, amelyek nagyon felzaklattak, különösen az ifjúsági csoportban. Paráznaságot, részegséget. Láttam fiatalokat ott a csoportban, akik vasárnaponként azt színlelték, hogy mennyire szellemiek, kezük a magasban, énekelték a dalokat és sírtak, holott tudtam, hogy szombat este ittak, paráználkodtak, bűnben éltek. Én pedig azon gondolkodtam, hogy lehet-e valaki szellemi, amikor előző este ezeket teszi? Nagyon kellemetlen dolgokat láttam a pünkösdista gyülekezetben. Istennek hála édesapám elvezetett az Úrhoz, megismertem a Bibliát, így végül átláttam azon a hamis hitrendszeren, amely a pünkösdista mozgalom.

Az első dolog, amiről beszélni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy miért nem vagyok pünkösdista, az nem más, mint hogy nem fogok nőt követni. Mikor legutóbb arról beszéltem, hogy miért nem vagyok kálvinista, az első indokom az volt, hogy nem követek embert, egy férfit, márpedig a kálvinisták Kálvint követik, egy férfit. Ma pedig az lesz az első indok, hogy nem fogok nőt követni. Mit jelent ez? Ha megnézed a pünkösdista tanítást, hogy honnan jöttek, hogy mik az alapjaik, akkor azt fogod találni, hogy egy olyan felekezettel kezdődött, amelyet egy nő vezetett. William Seymour, egy felszabadított rabszolgáktól származó illető meglátogatott egy úgynevezett "szentség"-prédikátort, Julia Hutchins-t. 1908 körül együtt dolgoztak Los Angeles-ben, Kaliforniában, hogy elindítsák azt a mozgalmat, amelyet ma pünkösdista mozgalomként ismerünk. Sokan hallhattak az Azusa Street-i ébredésről, ez volt az az esemény, amelyhez minden pünkösdista gyülekezet visszavezeti a gyökereit. Ehhez a férfihoz, és ehhez a női prédikátorhoz, Julia Hutchins-hez, a kaliforniai Los Angeles-be. Jöhet bármi jó Los Angeles-ből, Kaliforniából? Mai világunkban az a bűn melegágya, elsősorban onnan áramlik ki a pornográfia gonoszsága is. És ott kezdődött ez a mozgalom is, méghozzá egy női prédikátor által. Mit mond a Biblia a női prédikátorokról? Kövessünk-e keresztényként női prédikátorokat? Mond valamit is a Biblia női prédikátorokról? Rendben van az, ha egy nőből lesz prédikátor? Nézzünk meg néhány verset, hogy mit mond a Biblia. Némelyeknek ez nem fog tetszeni, de ezt mondja a Biblia. Ha pedig valaki már a kezdetektől fogva engedetlen a Bibliának, már az alapoktól fogva, akkor ilyen alapokra vetve később az egész összeomlik. Ha valamit elkezdünk, akkor a Szentíráson megalapozva kell elkezdenünk, Isten Szavára építve. Négy fő vers található a Bibliában, amely azt tanítja és mondja el nekünk, hogy a gyülekezetben a nők nem viselhetnek tanítói szerepet betöltő tisztségeket. Ez nem azt jelenti, hogy egy nő nem veheti elő a Bibliáját az utcán, hogy megmutassa az embereknek a megtérésre vivő verseket. Megteheti, és meg is kellene tennie! De Isten Igéjének meghatalmazása alapján egy nő nem juthatna lelkipásztori tekintélyre, és nem taníthatna a pulpitusnál. Nézzük meg ezt a négy verset. 1Timóteus 2:11-12, Pál apostol szavai:

"Az asszony csendességben tanuljon teljes engedelmességgel. A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben."

Miért? Olvassuk tovább:

"Mert Ádám teremtetett elsőnek, azután Éva. És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett: Mindazáltal megtartatik a gyermekszüléskor, ha megmaradnak a hitben és szeretetben és a szent életben mértékletességgel."

A Biblia azt mondja nekünk ebben a szakaszban, hogy egy nő nem bitorolhat uralmat a férfi felett (az angol King James változatban szó szerint "uralmat bitoroljon el a férfi felett" olvasható a "férfi felett uralkodjék" helyett - a ford. megjegyzése), vagy hogy tekintéllyel bíró pozícióba kerüljön a gyülekezetben. Miért? Mert a nők könnyebben félrevezethetőek, mint a férfiak. A nőket az érzelmeik vezetik, a férfiakat pedig általában a tények - általában, de nem mindig, tekintve, hogy mára már a férfiak se valami okosak. De a férfit alapvetően a tények vezérlik, a bizonyítékok. Így Isten dogmatikusan kijelenti Pál apostolon keresztül, hogy nők nem viselhetnek tekintéllyel járó tisztséget és nem bitorolhat tisztséget a férfi felett. Ennek ellenére így kezdődött a pünkösdista egyház is, egy nő által, Julia Hutchins által, aki tekintéllyel járó tisztséggel bírt egy gyülekezetben, elbitorolva azt, ami férfié kellene legyen. Helyénvaló ez? Nézzük meg az 1Korinthus 14. fejezetét. Ismét Pált hallhatjuk, akiről egyébként később azt is meg fogjuk itt látni, hogy napjainkban ő az az apostol, akit követnünk kell. 1Korinthus 14:34-35, és a kontextus itt a gyülekezeten belülre szól, amikor az istentisztelet zajlik, hogy prédikáljon-e egy nő a pulpitusnál, lehet-e egy nőből prédikátor:

"A ti asszonyaitok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincsen megengedve nékik, hogy szóljanak; hanem engedelmesek legyenek, amint a törvény is mondja. Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben."

A Biblia tekintélye szerint tehát kifejezetten szégyenletes, hogy egy nő pásztor legyen, ennek ellenére az egész pünkösdista mozgalmat egy női pásztor indította el, a felszabadított rabszolga-családból származó William Seymour-ral alapított egy külön felekezetet azt állítván, hogy ébredést tapasztaltak meg. A Biblia beszél arról, aki püspökséget kíván, amit manapság úgy ismerünk, mint pásztor. Beszél a pásztorság egyik feltételéről. 1Timótheus 3:1-től:

"Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kíván, jó dolgot kíván."

Itt egy férfiról beszél (A magyarban itt nem érzékelhető, de kifejezetten férfiról beszél - a ford. megjegyzése), nem azt mondja, hogy ha egy nő kívánja ezt.

"Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;"

És itt elmond még néhány dolgot a férfiról, aki arra vágyik, hogy prédikátor vagy pásztor legyen, melyek közül az egyik, hogy egy felségű férfi legyen. Ami azt jelenti, hogy a férfi a fej, ahogy más versekben is írja, a férfi a család feje, a feleség és a gyerekek pedig őt kellene kövessék engedelmességgel. Ahogy azt is írja, hogy a Szentírás ellen van, ha egy nő tekintélyt bitorol el a férfitól, hogy a férfi fölé kerüljön, pláne akkor, ha gyülekezeti ügyekről van szó. Így a Bibliában nincsenek is női prédikátorok. Nőként nem lehetsz prédikátor. Olvasom ezt, hogy egy feleségű kell legyen... ezek szerint az egyetlen módja, hogy egy nő prédikátor legyen, ha feleségül venne egy másik nőt, akkor lenne egy feleségű. Uhh, na ebbe bele se gondoljunk! A világ tart efelé. De ha ma megnézed a modern pünkösdista egyházakat, azt látod, hogy tele vannak női prédikátorokkal. Vagyis manapság is a Biblia ellen vannak, és már a kezdetükkor, az alapjaik letételekor is vétkeztek Isten Igéje ellen. Hadd mutassak még egy verset a Titus első fejezetéből. Mondhatod azt, hogy én csak egy szexista vagyok. Nem-nem, itt ne velem vitázz, ezt nem rám kell hárítanod, ezt Istenre kell hárítanod, Vele kell elintézned. Ezt mondja a Biblia, ha ez nincs a kedvedre, akkor a Biblia nincs a kedvedre. Ez nem a véleményem, ez szimplán a Szentírás. És mivel a Bibliának hiszek, a Szentírást akarom követni. Titus 1:5 azt mondja:

"Avégett hagytalak téged Krétában, hogy a hátramaradt dolgokat hozd rendbe, és rendelj városonként presbitereket, amiképpen én néked meghagytam;" (A "presbiterek" helyén az angolban "elders", azaz "vének" áll - a ford. megyjegyzése)

A kirendelt vének mindig férfiak voltak, nőknek nem volt megengedett, hogy tekintéllyel bíró pozícióba kerüljenek. Miért? Mert a nőket könnyebb félrevezetni. Olvassuk tovább:

"ha van feddhetetlen, egy feleségű férfiú, akinek hívő, nem kicsapongással vádolt avagy engedetlen gyermekei vannak. Mert szükséges, hogy a püspök feddhetetlen legyen, mint Isten sáfára"

Ismét elmondja, hogy a püspök, a pásztor az egy férfi, és egy felesége kell legyen, és nem azt mondja, hogy egy nő kell legyen, akinek egy férje van. Miért nem vagyok tehát pünkösdista? Mert hiszek a Bibliának, és nem lehetek pünkösdi-karizmatikus, mert nem lehetek része egy olyan felekezetnek, amely már a kezdetektől, az alapoktól fogva engedetlen Istennek. Vétkeztek Isten szentsége ellen. Mégis, ha megnézed a pünkösdista mozgalmat, amikor 1906 körül elkezdődött az a bizonyos Azusa Street-i "ébredés" (méghozzá pont Los Angeles-ben, ami egy borzalmas hely), akkor azt látod, hogy ezek a gyülekezetek túlnyomó részt nőkből álltak. A pünkösdista mozgalom egyik leghíresebb női tagja Kathryn Kuhlman volt, aki egyébként többször is férjhez ment, házasságtörő volt, ami azért is érdekes, mert sok házasságtörést, paráznaságot és szexuális bűnt lehet találni ebben a mozgalomban. Elkezdhetném sorolni az ilyen pünkösdista pásztorok nevét, akiknek a nevével valószínűleg te is találkoztál, olyanok nevét, akik elhagyták a feleségüket valaki másért, az egyikük arról híresült el, hogy rajtakapták egy prostituálttal, az adócsalókat pedig már meg sem említem. Nem feddhetetlenek, nincs jó bizonyságuk, testiek, nem igazán szellemiek. Egy másik híres prédikátor, tanító és állítólagos gyógyító, Amy Semple McPherson szintén házasságtörő volt és többször is férjhez ment. Azt látni a pünkösdi-karizmatikus mozgalomban, hogy gyakran válnak el és házasodnak újra. Isten gyűlöli a válást, ebben a mozgalomban viszont rengeteg az elvált. Miért van ez? Nos, ha megengeded egy nőnek, hogy prédikátor legyen, ő pedig vezetőnek gondolja magát, akkor elkezdi majd utasítgatni a férfit, és nincs az a férfi, aki szereti ezt. Meg is tudom érteni, ha egy férfi el akar hagyni egy ilyen nőt. Miért nem lehetek hát pünkösdi-karizmatikus? Először is azért, mert az alapjaik rosszak, egy nővel kezdődött az egész, ami Isten Szava ellen van, egy nő nem lehet prédikátor. Ami nem azt jelenti, hogy egy nő ne evangelizálhatna, dehogynem, szabad neki lelkeket nyerni, és remélem is, hogy nyernek lelkeket. De az alapján, amit Isten Igéjéből olvastunk, egy nő nem állhat oda a pulpitusra, hogy prédikáljon, ha engedelmeskedni akar a Szentírásnak. Ha nem akarsz engedelmeskedni a Szentírásnak, hát ne engedelmeskedj, a te dolgod! Tégy amit akarsz! Isten pedig egy napon felelősségre von. Istennek fog felelni érte. Miért nem lehetek pünkösdista? Mert nem követhetek egy olyan felekezetet, amelyik vétkezik a Szentírás ellen, és megengedi a nőknek, hogy prédikátorok legyenek, miközben Isten azt mondja, hogy nem szabadna.

A második oka annak, hogy nem lehetek többé pünkösdi-karizmatikus... többé, mert amint mondtam, négy évig tagja voltam ennek a mozgalomnak. Sok minden volt ott, ami felzaklatott, néhány ilyet meg is fogok osztani. De a második ok, hogy nem lehetek része a pünkösdista gyülekezetnek, a pünkösdista mozgalomnak, az az, hogy a Bibliának hiszek, és helyesen hasogatom. A legtöbb pünkösdista rengeteg időt tölt el az Apostolok Cselekedeteinek korai részében, és mintha csak néhány fejezetet olvasnának belőle, nem olvassák az egészet. Emiatt pedig olyasmit vonatkoztatnak magukra, ami a Apostolok Cselekedeteinek elején történik, és nem veszik észre, hogy volt egy átmenet, volt egy váltás a Bibliában, az Apostolok Cselekedeteinek könyvében. Fel is írnék egy részt, ha nálad van a Bibliád, szeretném, ha idelapoznál te is, 2Timótheus 2:15:

"Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, aki szégyent nem vall, aki helyesen hasogatja az igazságnak beszédét."

A Biblia tehát azt mondja, hogy ha a Bibliát olvassuk, akkor helyesen kell hasogatnunk, helyesen kell felosztanunk. Vannak olyan dolgok a Bibliában, amelyek ma ránk vonatkoznak, és vannak, amelyek nem. És ha elolvassuk, azt látjuk, hogy tanulmányoznunk kell a Bibliát, hogy Isten előtt becsületesen megálljunk (Az angol King James-ben az "Igyekezzél" helyén "Study" áll, azaz "tanulmányozd" - a ford. megjegyzése). Az egyik dolog, ami feltűnik a karizmatikusokkal kapcsolatban, hogy nem tanulmányozzák a Bibliát. A karizmatikusok nem tanulmányozzák a Bibliát. Sokan szedegetnek össze különféle verseket, sokuk sokféle újabb fordítást használ, nem pedig a King James-változatot. Ha egy másik verziód van, nincs is benne a "Tanulmányozni" szó. Szinte mindegyik újabb fordításból kivették azt a szót, csak a King James utasít minket arra, hogy tanulmányozzuk a Bibliát. Tehát nem csupán rossz alapokról indultak el, de ezek a pünkösdista gyülekezetek gyakran még rossz Bibliát is használnak. De ha olvassuk a Bibliát, akkor azt fogjuk találni, és nem is olyan rég fejeztem be egy Bibliatanulmányt "Az Apostolok Cselekedeteinek megértése" címmel, tehát azt fogjuk találni, hogy ez egy átmeneti könyv, és van benne változás. Jézus tehát meghalt a kereszten, ez a Gyülekezet korának kezdete, majd következik az elragadtatás, ez pedig a Gyülekezet korának a vége. Ezután fog következni a nagy nyomorúság kora, a Biblia pedig azt tanítja, hogy Jézus Krisztus visszatér az armageddoni csatára, majd pedig ezer évig fog uralkodni a földön. Jézus földi szolgálata három és fél évig tartott, Őelőtte pedig Keresztelő János szolgált. Amikor Jézus eljött, a Biblia szerint azt mondta, hogy nem jött máshoz, csak Izrael házának elveszett juhaihoz. Jézus zsidó volt, aki zsidóknak prédikált. Keresztelő János szintén zsidóknak prédikált. Majd Jézus Krisztus meghalt, és később az apostolait zsidókhoz küldte, zsidók voltak, akiket zsidókhoz küldtek. Péter volt közülük az egyik ismertebb, ő az, aki az Apostolok Cselekedetei második fejezetében felállt és beszélt. Majd a hetedik fejezetben történt valami. A hetedik fejezetben a zsidó vallásos vezetők utolsó alkalommal utasították el Jézust Krisztust, és megkövezték Istvánt. A nyolcadik fejezetben pedig látunk valami nagyon meglepőt, Isten meglátogat egy etiópiai eunuch-ot (A magyarban általában kihagyják, hogy eunuch, csak komornyikként vagy főemberként említik - a ford. megjegyzése), az etiópiaiak pedig pogányok. A kilencedik fejezetben egy Pál nevű férfi áttérését látjuk. A tizedik és tizenegyedik fejezetben pedig újra Pétert látjuk, aki a pogányok megtéréséről beszél. A tizenharmadik fejezetben Pál pogányoknak prédikál. A tizenötödik fejezetben pedig látjuk a korai egyházat, ahogy összegyűlnek és azt mondják, hogy a pogányok számára is adott a hitből, kegyelemből való megtérés. Van tehát a Bibliában egy váltás, ami az Apostolok Cselekedeteinek könyvében történik, zsidókról a pogányokra. Ma, ebben a korszakban mi vagyunk ezek a pogányok, Isten pedig az elragadtatás után, a nagy nyomorúság idején újra Izraelre fogja fordítani a figyelmét, Izraelre, mint nemzetre, erről további részleteket a Róma 11-ben találhatunk. Ma tehát nem abban az időszakban élünk, amikor az apostolok jelekkel és csodákkal bírtak, mi az utána lévő időszakban vagyunk. Azelőtt sok jel volt, ezek látásból voltak, mára vonatkozóan pedig azt mondja a Biblia, hogy hitből élünk, nem látásból. Láthatjuk tehát a különbséget, ahogy megtörtént a zsidókról a pogányokra való váltás. Ezt nem érti egyetlen pünkösdista sem, ők nagyon jól elvannak az Apostolok Cselekedeteinek második fejezetében. Ők úgy akarnak üdvözülni, ahogy a korai zsidók a könyv elején, nem foglalkoznak azzal, ahogy később a pogányok nyerik el az üdvösséget. A tizenhatodik fejezetben mondja, hogy "Higgy az Úr Jézusban és üdvözülsz". Voltak pedig dolgok, amelyek a könyv első részeiben történtek a zsidókkal, ezek ma nem vonatkoznak ránk és nem történnek meg velünk. Ezt nevezik úgy, hogy "helyesen hasogatni az igazság beszédét". Mivel nem hasogatják helyesen az igazság beszédét, magukévá tesznek olyan tanokat, amelyek napjainkban nincsenek érvényben. Fogják a tanokat, amelyek ugyan benne vannak a Bibliában, de csak a zsidókra vonatkoztak és megpróbálják ezeket ránk, napjainkban élő pogány származású hívőkre erőszakolni. Amit pedig tesznek, azt végeredményben a saját kárukra teszik.

Nézzük hát meg mindezt kicsit alaposabban, menjünk a második fejezethez. Az egyik legfőbb dolog, amit a pünkösdista egyházakban hisznek, és ezt nekem is tanították, hogy a nyelveken szólás bizonyítja, hogy a Szent Szellem megvan neked. Nos, a Biblia szerint ez nem egészen igaz, mert János evangéliumában Isten rálehel az apostolokra és azt mondja nekik, hogy vegyék a Szent Szellemet, ezt látjuk a 20:22-ben, ha jól emlékszem az Igehelyre. Tehát már pünkösd előtt megvolt nekik a Szent Szellem. Pünkösdkor pedig betöltettek a Szent Szellemmel és nyelveken kezdtek szólni, ezt is megnézzük majd részletesen. De ma nem így kapjuk meg a Szent Szellemet. Pál szerint ma a Szent Szellemet megkapjuk abban a pillanatban, hogy hittünk az evangéliumban. Történt tehát egy átmenet, de a pünkösdi-karizmatikusok vakok erre, elutasítják azt, hogy lássák ezt a váltást és elutasítják, hogy Pált kövessék. A Róma 11:13-ban Pál azt mondja, hogy ő a mi apostolunk, és háromszor mondja a Bibliában, hogy kövessük őt. Vagyis nem Pétert és a korai apostolokat követjük, nem tehetjük, mert azon a módon nem tudunk üdvözülni. Történt egy váltás, egy változás, nem zsidók vagyunk, hanem pogányok, nem bemerítkezés vagy nyelveken szólás és hasonlók által üdvözülünk, ma egyedül hit által, kegyelemből kapjuk meg az üdvösséget. Hitből van. Apostolok Cselekedetei 16:30-31, mit kell tennem, hogy üdvözüljek? Higgy az Úr Jézusban és üdvözülsz.

Ők tehát teljesen a pünkösdre fókuszálnak, és nagyon akarják, hogy megtörténjen ma velük mindaz, ami akkor a zsidókkal történt. De a pünkösdnek vége, nem a pünkösd alatt vagyunk, a pünkösd a zsidóké volt, nem pedig a miénk, pogányoké. Az Apostolok Cselekedetei 2:1-től: " És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának." Kik voltak együtt? Az apostolok, zsidók. "És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel". Mikor kapták meg a Szent Szellemet? Még János evangéliumában láttuk, Jézus feltámadt és rájuk lehelt, és azt mondta, hogy vegyék a Szent Szellemet, tehát a Szent Szellem már megvolt nekik pünkösd előtt, pünkösdkor "csak" betöltötte őket. "(...) és kezdének szólni más nyelveken, amint a Lélek adta nékik szólniok." Napjainkban pedig a modern pünkösdista egyház azt tanítja neked, hogy ezt kell tenned ahhoz, hogy megkapd a Szent Szellemet. De a Biblia nem ezt tanítja. Nem a szóban forgó könyv első néhány fejezetének idején vagyunk, és zsidók sem vagyunk. Mi ezután az idő után vagyunk. És mit mond Pál? Mit mond arról, hogy hogyan kapjuk meg a Szent Szellemet? Nézzük meg az Efézus 1:13-at. A zsidókról a pogányokra való váltás miatt mi nem azon a módon nyerünk üdvösséget, mint ahogy ők akkor, pünkösd idején. Egyáltalán nem úgy. Ma a Szent Szellemet abban a pillanatban megkapjuk, ahogy az evangéliumba vetjük a bizalmunkat. Ekkor kapod meg a Szent Szellemet. Néhány napja beszéltem egy fickóval, aki azt mondta, hogy vagy 30-40 éve megtért, de csak mostanában kapta meg a Szent Szellemet. Én erre azt mondtam, hogy "Uram, bárcsak több időm lenne erről beszélni, de... nem, nem mostanában kapta meg. Vagy megkapta abban a pillanatban, hogy hitt, vagy valójában sosem hitt és a Szent Szellem sincs meg Önnek továbbra sem". Látjuk tehát, hogy a doktrínájukat az Apostolok Cselekedeteinek elejéről veszik, de a többi részét már nem olvassák el úgy, hogy meglássák, hogyan változtak meg ezek. Isten nem olyan módon viseltetik irántunk, mint akkor a zsidók iránt, Isten ma a Pál által hirdetett evangélium szerint bánik velünk. Mi több, a Rómaiakhoz írt levél második fejezetének tizenötödik vagy tizenhatodik versében Isten azt mondja, hogy aszerint az evangélium szerint ítéltetünk meg, amelyet Pálnak jelentett ki. Ma Pál szolgálata alatt vagyunk, ilyen értelemben az Apostolok Cselekedeteinek könyve nem ért véget, hanem még mindig érvényben van és Pál szolgálata alatt vagyunk, nem pedig az azt megelőző alatt, amelyet a korábbi apostolok végeztek. És rögtön megnézzük azt is, hogy ma már nincsenek apostolok. Mi több, a Biblia világosan mondja, hogy az apostolok ideje lejárt, és Isten már egy más módon bánik velünk, mivel pogányok vagyunk, nem pedig zsidók. Nézzük, mit mond a Szentírás az Efézusi levélben:

"Hogy legyünk mi magasztalására az Ő dicsőségének, akik előre reménykedtünk a Krisztusban"

Kiben reménykedtünk? Krisztusban.

"Akiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, üdvösségetek evangéliumát, amelyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével"

Tehát miután hallottad az evangéliumot és elhitted, abban a pillanatban el is pecsételtettél a megígért Szent Szellemmel. Abban a pillanatban, hogy hittél, megkaptad a Szent Szellemet. Kivéve, ha pünkösdi-karizmatikus vagy. Ők azt gondolják, hogy megkaphatod az üdvösséget, de el is tudod veszíteni, úgyhogy igazából nincs is üdvösséged, de ha van is üdvösséged, addig nem lesz meg neked a Szent Szellem, amíg nem szólsz nyelveken. Tényleg? Menjünk vissza az Apostolok Cselekedetei 2-höz, 5. vers. Mik azok a nyelvek? Amíg a pünkösdista egyházban voltam, azt mondták, hogy a nyelveken szólás az olyan, hogy beszélsz, de fogalmad sincs, hogy mit mondasz. Azt mondják, hogy csak beszélsz, és mondasz dolgokat, és csak Isten érti, hogy mit. Aztán megtértem és olvastam azt a verset a kimondhatatlan fohászkodásról (Az angolban "kiejthetetlen fohászkodások" - a ford. megjegyzése). Erre itt vannak ők és kimondanak olyasmiket, amelyekről Isten azt mondja, hogy kimondhatatlanok, amelyeket ki sem lehet ejteni. Ezek szerint nem olvassák a Biblia többi részét, így gondolom abban sem hisznek, hogy Pált kell követniük és nem olvassák a könyveit a Római levéltől a Filemoni levélig, inkább szeretik az Apostolok Cselekedeteinek kezdeti szakaszára helyezni a hangsúlyt. Mi tehát a nyelveken szólás? Csoportba gyűltünk, körbeálltak, rám tették a kezüket, hadartak valamit, majd mondták, hogy ismételjem utánuk, így a végére már hadartam mindenfélét össze-vissza, mire azt mondták: "Ez az, már meg is kaptad!", mire én: "Pff, tényleg? Hát, ha te mondod!" Nem, ez nem nyelveken szólás. Csak hablatyoltam a levegőbe, mint egy bolond, ők viszont azt mondták, hogy szellemi vagyok, és hogy Isten emiatt belém költözött. Ezzel jobb, ha vigyázunk: ez ugyanaz, mint amit a New Age-mozgalomban tesznek azok, akik a sátánt követik és démonokat hívnak be magukba, mantrának hívják. Úgyhogy ismételgetik mantrát, halandzsáznak valamit, és végül valóban beléjük költözik egy szellem. De az nem a Szent Szellem. Indiában csinálják még azt a dolgot, keressetek rá "Kundalini-ébredés" néven, megkapják ezt a szellemet és elkezdenek hemperegni a földön, ugatni kezdenek, mint a kutyák vagy kotkodálnak, mint a csirkék, egy démont kapnak így. A pünkösdista egyházakban pedig azt mondják, hogy nem, a Szent Szellemet kapod meg így, miközben Pál azt mondja, hogy nem, a Szent Szellemet abban a pillanatban kaptad meg, amikor hívővé lettél. Melyiküknek van igaza? Nem vagyok pünkösdista, nem lehetek pünkösdista, mert nem tehetem meg azt, hogy a Bibliának csak egy részére összpontosítok, a többit pedig nem olvasom. Holott ha elolvasod az Apostolok Cselekedeteinek további részeit is, láthatod a zsidókról pogányokra való váltást. A bemerítkezés és egyebek által való üdvösségről történő váltást az egyszerű bizalomra, amikor is hitből, nem pedig látásból van az üdvösség. Sietnem is kell, annyi mindent át kell még itt venni.

"Lakoznak vala pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak minden nép közül, melyek az ég alatt vannak. Minekutána pedig ez a zúgás lőn, egybegyűle a sokaság és megzavarodék, mivelhogy mindegyik a maga nyelvén hallá őket szólni. Álmélkodnak pedig mindnyájan és csodálkoznak vala, mondván egymásnak: Nemde nem Galileusok-é ezek mindnyájan, akik szólnak? Mimódon halljuk hát őket, kiki közülünk a saját nyelvén, amelyben születtünk? Párthusok és médek és elámiták(...)"

És itt egy egész listát olvashatunk ezekről a nyelvekről. Pünkösdkor tehát nem az történt, ami manapság ezekben a gyülekezetekben történik, amelyek pünkösdistának nevezik magukat. A pünkösdista egyházakban halandzsáznak, abszolúte nem mondanak semmit. Abszolúte semmit sem jelent, amit mondanak. Azonban pünkösdkor kimentek az apostolok, és beszélhettek például úgy, ahogy most én (Itt elkezd Jézusról idegen nyelven beszélni). Spanyolul beszéltem. Egy nyelven! Ugyanezt elmondhatom akár németül is (Itt németül kezd el beszélni). Azaz prédikáltak, és az emberek a saját nyelvükön hallottak Isten csodálatos tetteiről. Ez tehát egy csodatétel volt, a Szent Szellem prédikálta belőlük az evangéliumot, rajtuk keresztül egy másik nyelven. Ez nem az, amit ma a pünkösdi-karizmatikusok tesznek. Így ez nem helyes, még csak nem is bibliai, amit állítanak magukról.

"Álmélkodnak vala pedig mindnyájan és zavarban valának, egymásnak ezt mondván: Vajon mi akar ez lenni?"

Kik voltak? Zsidók. 14. vers:

"Péter azonban előállván a tizeneggyel, felemelé szavát, és szóla nékik: Zsidó férfiak és mindnyájan, kik lakoztok Jeruzsálemben"

Zsidókról van tehát szó, akik Jeruzsálemben prédikáltak másoknak, zsidóknak. A pünkösdista mozgalomban mégis azt mondják, hogy a nyelveken szólást senki sem értheti, csak Isten. De ez az állítás még a Biblia többi részével sem egyezik, nézzük meg egy egész fejezetet a nyelveken szólásról. A pünkösdi-karizmatikus mozgalom kiforgatja az Írásokat, hogy ezek azokról az "ismeretlen" nyelvekről szóljanak, amelyekről azt állítják, hogy beszélik őket, és senki sem tudhatja, hogy mit mondanak. 1Korinthus 1:22:

"Mert egyfelől a zsidók jelt kívánnak, másfelől a görögök bölcsességet keresnek." (Az angolban nincs ott se az "egyfelől", se a "másfelől" - a ford. megjegyzése)

Az volt tehát a nyelveken szólás oka, hogy a zsidók jelt kívánnak. Zsidók beszéltek zsidókhoz, ez pedig egy jel volt, a nyelveken szólás egy jel. Nézzük meg az 1Korinthus 14:22-ben, hogy mit mond a Biblia:

"A nyelvek tehát jelül vannak, nem a hívőknek, hanem a hitetleneknek; a prófétálás pedig nem a hitetleneknek, hanem a hívőknek."

A jelek nem nekünk szólnak napjainkban, mi pogányok vagyunk, nem zsidók. Ez a jel pedig nem is a hívőknek van, hanem a hitetleneknek. Akkor mégis mit művelsz, amikor odamész másokhoz azzal, hogy nyelveken kell szólniuk, hogy megkapják a Szent Szellemet, mikor a nyelveken szólás nem is a hívőknek van jel gyanánt? Mit jelentsen ez? A 14. fejezetben a Biblia elég sokat beszél a nyelveken szólásról. A 4. és a 2. versben ezt látjuk:

"Aki nyelveken szól", " Mert aki nyelveken szól" (Az angolban ezeken a helyeken az áll, hogy "an unknown tongue" azaz "ismeretlen nyelven", egyes számban - a ford. megjegyzése)

A 13-14. versekben is ezt mondja. Egy ismeretlen nyelven. Négy különböző helyen mondja így. Sőt, a 19. versben is, ez már öt. 27., így már hat. Ez a 14. fejezet. Mi ez az ismeretlen nyelv? A pünkösdisták azt mondják erre, hogy ezek olyan nyelvek, amelyeket senki sem ért, ismeretlenek, ezért elkezdenek blablázni, és senki sem érti, hogy mit mondanak. Tényleg? Pedig amikor olvassuk ezt a fejezetet, világosan látjuk, hogy milyen kontextusban beszél a nyelveken szólásról. Egy ismeretlen nyelv pedig egy nyelv, egy írott és beszélt nyelv, amely ismeretlen volt a gyülekezet tagjai számára. Mint ha mondjuk bemennék a te gyülekezetedbe, de csak spanyol nyelven beszélnék, míg az ottaniak angolul. És azt mondanám spanyolul, hogy szeretném az evangéliumot prédikálni, de csak egyetlen ember lenne ott, aki mindkét nyelvet érti. Így aztán ha bemennék és elkezdenék spanyolul beszélni, semmire se mennék vele egyvalakit leszámítva, aki értené. Ezen fejezet alapján pedig meg kellene kérnem ezt az embert, hogy jöjjön és fordítson, hogy amikor spanyolul prédikálok, ő fordítsa le angolra, hogy mindenki épüljön. Erről beszél a Biblia. Nincs idő az egész fejezetet elolvasni, de ha elolvasod magad is, azt fogod látni, hogy ezek írott és beszélt nyelvek.

Nézzük meg a szabályokat is, 27. verstől:

"Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg: Ha pedig nincsen magyarázó, hallgasson a gyülekezetben; hanem magának szóljon és az Istennek."

A pünkösdista gyülekezetekben általános... és ez főképp nők esetében látható, nem is tudom, miért olyan vonzó ez a vallás a nőknek, talán azért, mert felhatalmazza őket a prédikációra, mikor a Biblia azt mondja, hogy ne tegyék? Tehát általános náluk az, hogy a nők elkezdenek mindannyian halandzsázni. Hol van a fordító? Miért nem hallgatnak, mint ahogy a Biblia mondja a 34. versben? Hol van a fordító? Ezt mondja Pál a 18. versben:

"Hálát adok az én Istenemnek, hogy mindnyájatoknál inkább tudok nyelveken szólni"

Pál héberül, latinul és görögül is beszélt. Ez három nyelv, elég okos fickó volt. Talán még arámiul is, így már négy (Az angol változatban a "more" szó használata miatt ebből a versből az érződik ki, hogy a nyelvek mennyiségéről beszél, nem a minőségéről - a ford. megjegyzése). 19. vers:

"De a gyülekezetben inkább akarok öt szót szólani értelemmel, hogy egyebeket is tanítsak, hogy nem mint tízezer szót nyelveken." (Az angolban "nyelveken" helyett itt is az áll, hogy "egy ismeretlen nyelven" - a ford. megjegyzése)

Ez volt hát a nyelveken szólás, jel a zsidók számára, hogy a zsidók azt mondhassák, hogy "Azta, ezeknek biztos megvan Isten Szent Szelleme, ott állnak és olyan nyelveken beszélnek, amelyeket azelőtt nem ismertek, olyan nyelven prédikálnak, amit azelőtt nem beszéltek, és mégis halljuk őket, mégis így hallunk Jézusról". Ezek a "nyelvek", amelyek a pünkösdista egyházban vannak, nem nyelvek. Halandzsáznak a levegőbe. Elmondok erről egy rövid történetet. Amikor Hondurason voltam misszión, volt a közelben egy "Szentség" gyülekezet. Meghívtak egy női prédikátort az Államokból, hogy prédikáljon, ő pedig a tipikus pünkösdi-karizmatikus üzenetet prédikálta, "Ha szeretnéd a Szent Szellemet, nyelveken kell szólnod", és halandzsázott. Erre mi történt? Rátette a kezét az egyik fiatal fiúra, aki elkezdett nyelveken szólni. De ténylegesen. Egy szót nem tudott angolul, csak spanyolul beszélt, mégis tökéletes angolsággal elkezdte átkozni Istent és káromlásokat kiabált, mindenféle gonosz és alávaló dolgot. A gyülekezet pedig megijedt, hogy most mihez kezdjünk? Átjöttek az úton a baptista gyülekezetbe, megkérték az ott lévő másik misszionáriust, hogy jöjjön és imádkozzon ezért a srácért. Ő pedig a saját fülével hallotta az egészet, ami azon a pünkösdista alkalmon történt, ahol elvileg nyelveken kéne imádkozniuk Istenhez. Mert ez a fiatal fiú valóban megkapott egy szellemet, de nem Isten Szent Szellemét. Istent átkozta hibátlan angolsággal. Nem árt vigyázni az ilyesmivel.

Hisznek tehát a nyelveken szólásban. És ha megnézed a Bibliát, azt látod, hogy a nyelvek a zsidóknak szolgáltak jelként. Mi ma hitből élünk, nem látásból. És azt látjuk, hogy ezek a jelek idővel elhalványultak és eltűntek, kipétereződtek, ha úgy tetszik (itt szójátékként a "petered out" kifejezést használja, ezt érdekességképp megpróbáltam visszaadni valamilyen formában - a ford. megjegyzése), ahogy az egész átfordult Pál szolgálatába. Ha van kedved, keress rá a régi tanításaink közt arra, amelyik Péter és Pál szolgálatával foglalkozik, és a szolgálataik közti különbségekkel. Megmutatják, hogy ma Pál tanítása alatt vagyunk, nem pedig a korábbi apostolok tanítása alatt. Nagyon fontos, hogy helyesen hasogassuk az Igazság Igéjét.

A másik, amit a pünkösdi-karizmatikusok manapság nagyon szeretnek, az álmokra és látomásokra való fókusz. "Ó, álmokat látunk, látomásaink vannak, Isten szól hozzánk álmokon és látomásokon keresztül!" Nem, itt van nekünk a Biblia a próféciák sokkal biztosabb szavaival. Azt mondja, hogy megbízhatóbbak még egy mennyből való angyalnál is. Istenre nem a fejünkben hallott hangok alapján figyelünk. Minden, amiről Isten azt szeretné, hogy tudjuk, itt van a Bibliában. Ezért vigyázni kell azokkal az emberekkel, akik azt állítják, hogy Isten szól hozzájuk és mond nekik dolgokat és látomásaik vannak. Honnan tudod, hogy nem az ördög az? Sokszor láttam a pünkösdista gyülekezetben azzal jönni embereket, hogy Isten szólt hozzájuk és ezt és ezt és ezt mondta, én meg csak néztem, hogy ezzel szemben a Biblia ezt és ezt és ezt mondja, vagyis a teljes ellentettjét annak, amit ők mondtak. És bizonyos értelemben sokan szinte Biblia-ellenesekké váltak, mert azt hitték el, amit "Isten" mondott nekik, pedig ellenkezett azzal, ami a Bibliában van. Például itt vannak a női prédikátorok. "Igen, tudom, hogy a Biblia azt mondja, hogy egy nő nem taníthat a gyülekezetben, de az már nagyon régen volt és minden változik, Isten azt mondta nekem, hogy ez így legyen". Na most akkor Isten hazug? Isten hazudna? Isten változik? "Igen, ma már megengedi, hogy legyenek női prédikátorok!" És mi van azzal, hogy Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz? Nem, te azt választod, hogy elhiszel egy hazugságot az igazság helyett.

Menjünk vissza az Apostolok Cselekedeteinek 2. fejezetéhez, 14. vers, Péter előáll és ezt mondja:

"Mert nem részegek ezek, amint ti állítjátok; hiszen a napnak harmadik órája van; hanem ez az, ami megmondatott Jóel prófétától"

Namármost kinek prédikál? Péter, aki zsidó, zsidóknak prédikál, és itt az Ószövetségből idéz nekik:

"Hanem ez az, ami megmondatott Jóel prófétától: És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok"

A ti fiaitok és leányaitok, ki ez a "ti"? Zsidók.

"és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És éppen az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Lelkemből, és prófétálnak. És tészek csudákat az égben odafenn, és jeleket a földön idelenn, vért, tüzet és füstnek gőzölgését. A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, minekelőtte eljő az Úrnak ama nagy és fényes napja."

Ott van a 22. versben: "Izráelita férfiak, halljátok meg e beszédeket". A pünkösdi-karizmatikusok fogják tehát azt, amit Isten a zsidóknak adott, és igyekeznek magukra érvényesíteni. Nem látják, hogy amikor Isten létrehozta a Gyülekezetet, volt egy mód, amellyel a zsidók felé viseltetett, ma pedig felénk, pogányok felé egy eltérő módon. Az álomlátásról és egyebekről való próféciák Jóelnél a zsidók számára voltak, és a jövőre szóltak, a nagy nyomorúság idejére, az elragadtatás után. Így ez a labda is megint csak a zsidóké. 29. vers:

"Atyámfiai, férfiak, szabad nyilván szólanom tielőttetek"

36. vers:

"Bizonnnyal tudja meg azért Izráelnek egész háza"

37. vers:

"Mit cselekedjünk, atyámfiai, férfiak?"

Az egész második fejezetben zsidók beszélnek zsidókhoz, nincsenek ott pogányok. Akkor miért oda kell menni, ha tantételeket akarunk lefektetni? Tudjátok, kitől kaptuk az evangéliumot? Páltól. És Pál apostol azt mondta, hogy az evangélium az 1Korinthus 15:1-4. És Isten azt mondta, hogy Pál a mi apostolunk. Minek futnak vissza Péterhez?

A pünkösdisták tehát azt mondják, hogy ők nyelveken szólnak. Azt is mondják, hogy látásokat látnak. Szeretnek a gyógyulásokról is beszélni. Ezekből eddig kettőt kilőttünk, azt állítják, hogy nyelveken szólnak, de nem teszik, nem beszélnek írott és beszélt nyelveken, és fordítójuk sincs. Azt állítják, hogy látásokat látnak, de láttuk, hogy az a zsidókra vonatkozik. Ezek után lehet arra gondolni, hogy valószínűleg a gyógyulások terén is tévedésben élnek, mivel rossz alapokhoz mentek vissza, rossz helyről formálták a tanításukat? Azt is látjuk még, hogy ezek a pünkösdi-karizmatikusok apostoloknak mondják magukat és azt állítják, hogy megvan nekik a kézrátétellel való gyógyítás ajándéka. A 2Korinthus 12:12 beszél a jelekről, az apostolság jeleinek mondja őket. Pál szavai:

"Apostolságomnak jelei megbizonyosodtak közöttetek sok tűrésben, jelekben, csodákban és erőkben is."

Ezek a jelek tehát az apostolság jelei voltak. Pál azt mondta, hogy ő is apostol, olyan, mint aki nem a megfelelő időben, már a megfelelő időn túl született (az 1Korinthus 15:8-ból ezt a magyarban általában idétlennek, idétlen szülöttnek és elvetéltnek szokták fordítani - a ford. megjegyzése). Pál azt is mondta, hogy ő a pogányok apostola. Pál volt tehát az utolsó apostolok közül is az utolsó. Azt látjuk, hogy az apostolság végül véget ért. Ma nincsenek apostolok. De az Apostolok Cselekedeteiből azt is megtudjuk, hogy mi tesz valakit apostollá. Ennek ellenére rengeteg ember van a pünkösdista egyházakban, akik apostolnak mondják magukat. Vannak ma még apostolok? Azt állítják, hogy nyelveken szólnak, látásokat látnak és gyógyítanak, miközben mindez az apostoloknak, zsidóknak volt meg. Hmm. Apostolok Cselekedetei 1:21-26, itt láthatjuk, hogy minek kell történnie, hogy valaki apostol legyen. Itt arról beszélnek, hogy mivel Júdás felakasztotta magát, a helyére másik apostol kell, tehát választaniuk kell valakit.

"Szükség azért, hogy azok közül a férfiak közül, akik velünk együtt jártak minden időben, míg az Úr Jézus közöttünk járt-kelt, a János keresztségétől kezdve mind a napig, melyen fölviteték tőlünk, azok közül egy az Ő feltámadásának bizonysága legyen mivelünk egyetemben."

Tehát választani akarnak egy apostolt Júdás helyére. És ahhoz, hogy valaki apostol lehessen, Keresztelő Jánostól kezdve jelen kellett legyen, és képes kellett legyen tanúbizonyságot adni Jézus Krisztus feltámadásáról. Erre napjainkban ki lehetne képes? Nincs egyetlen élő ember sem, aki abban a bizonyos időszakban is élt volna. Ahhoz, hogy apostol lehess, abban a bizonyos időben kellett élj. És mi a helyzet a mi Pálunkkal? Látta Jánost eljönni, látta Jézust, élt a feltámadás idején. Ezért Pál volt az utolsó apostol. Azt írja még, hogy:

"Sorsot vetének azért reájok, és esék a sors Mátyásra, és a tizenegy apostol közé számláltaték."

Így aztán az apostolság János idején kezdődött, tovább ívelt János és Jézus szolgálatán keresztül Jézus feltámadásának tanúságáig, vagyis a Biblia szerint ahhoz, hogy apostol lehess, ebben az időszakban kellett élj. Nézzük, mit mond Pál az 1Korinthus 4-ben. Mert amint látni fogjuk, és ha olvasod a Bibliát és helyesen hasogatod, akkor te is megérted, hogy az apostolok elhaltak, velük együtt pedig a nyelvek, látások és gyógyítások is. Ezek ma, a Gyülekezet korában nem nekünk szólnak. A pünkösdisták ezt nehezen látják meg, pedig ott van a Bibliában. 1Korinthus 4:9:

"Mert úgy vélem, hogy az Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága lettünk a világnak, úgy angyaloknak, mint embereknek."

Pál azt mondja, hogy őket, az apostolokat utolsóknak állította. Utolsónak? Micsoda? De hiszen ők voltak a Gyülekezet alappillérei, miért nem azt mondja, hogy elsőknek állította őket, miért azt, hogy utolsóknak? Mert az apostolok végül meghaltak, amivel pedig végbe ment a zsidókról pogányokra történő váltás, így a jelekre már nem volt szükség, hogy azok által higgyenek. A Biblia azt mondja, hogy mi hit által élünk, nem látás által. De a zsidók jelt kívánnak (1Korinthus 1:22). Nekik tehát jelekre volt szükségük ahhoz, hogy higgyenek. A zsidóság nem tért meg és Isten odaadta az evangéliumot a pogányoknak, így ezek a jelek már nem szükségesek. Nincsenek már meg a nyelvek, látások és gyógyítások jelei. Ezek mind a zsidók számára voltak abban az időben.

Nézzük meg az 1Korinthus 12:28-at. Annyira örülök, hogy üdvösségem van, és ezt tudhatom is a Bibliából! Nem vagyok egy szekta része, amely olyasmit tanít, ami nem igaz. Az eddig elhangzottakról semmit sem tudtam az AG nevű pünkösdista gyülekezetben, az Apsotolok Cselekedeteiből az első néhány fejezeten volt a hangsúly, holott a könyvnek az csak egy kis része. Most, hogy már értem ezt, megszabadultam. Nem kell különféle dolgokra néznem, hogy így látás által reménykedjek abban, hogy mindez igaz, hanem elolvashatom az Írásokat és tudhatom, hogy mi az igazság. Nem kell jelet látnom ahhoz, hogy elhiggyem. Elhiszem, mert Isten ezt mondta, meg van írva az Ő Szent Igéjében. Tehát az 1Korinthus 12:28-31:

"És pedig némelyeket rendelt az Isten az egyházban először apostolokul, másodszor prófétákul, harmadszor tanítókul; azután csodatévő erőket, aztán gyógyításnak ajándékait, gyámolokat, kormányokat, nyelvek nemeit. Avagy mindnyájan apostolok-é? Vagy mindnyájan próféták-é? Avagy mindnyájan tanítók-é? Vagy mindnyájan csodatévő erők-é? Avagy mindnyájoknak van-é gyógyításra való ajándéka? Vagy mindnyájan szólnak-é nyelveken? Vagy mindnyájan magyaráznak-é? Igyekezzetek pedig a hasznosabb ajándékokra. És ezenfelül még egy kiváltképen való utat mutatok néktek."

Mindaz, ami az Apostolok Cselekedeteinek elején elkezdődött, az végül véget is ért, mára pedig minden az evangéliumról szól. Nem a nyelvekről, nem a jelekről, nem a gyógyításról, hanem arról, hogy megmenekülj, hogy üdvözülj azáltal, hogy Jézus Krisztus evangéliumba veted a bizalmad. Eddig még nem találkoztam olyan pünkösdistával, aki tudta volna, hogy mi az evangélium, vagy hogy a Bibliában hol található. Tulajdonképpen elég kevesen akarják egyáltalán olvasni Pált, mivel jobban esik nekik, ha az Apsotolok Cselekedeteinek könyvében tölthetik az idejüket, és ott is megállnak a harmadik fejezet körül, nem igazán olvassák tovább. Arról próbálnak meggyőzni, hogy ugyanarra kell törekednünk, mint amit ott ők tettek, hogy ugyanúgy jelekkel kell rendelkeznünk, de ők az apostolok voltak, az apostolok pedig végül elmúltak, Isten pedig azt a váltást hozta, hogy hitből, nem pedig látás által üdvözüljünk. Nézzünk még néhány verset a gyógyítás témájáról, az apostoloknak megvolt a gyógyításra való képességük. 2Timótheus 4:11, Pál apostolnak ugyanúgy megvolt a gyógyítás ajándéka, mint ahogy Péternek is. A szolgálatának végén mégis ezt mondja:

"Egyedül Lukács van velem. Márkust magadhoz vévén, hozd magaddal: mert nekem alkalmas a szolgálatra."

Pál apostol szolgálata végén Lukács volt ott vele. Kicsoda Lukács? Ő volt a "szeretett orvos" (Kolossé 4:14 - a ford. megyjegyzése). Lukács orvos volt. Pálnak korábban megvolt a gyógyítás ajándéka, meggyógyított embereket. Szolgálata végén azonban Pál már nem tudott meggyógyítani senkit. Ez a vers megmutatja nekünk, hogy a Biblia szerint ezek az ajándékok végül eltűntek, mert a zsidóknak szóltak, Isten pedig elvitte az evangéliumot a pogányoknak. 2Timótheus 4:20:

"Erástus Korinthusban maradt; Trófimust pedig Milétumban hagytam betegen."

Tehát Pál apostol, aki meg tudta gyógyítani az embereket, szolgálatának végén egy orvossal járt-kelt, és azt mondta, hogy valakit betegen hagyott hátra. Ez hogyan lehetséges? Hogyan hagyhatott valakit ott betegen, ha megvolt neki a gyógyítás ajándéka? Megmutatom, hogy Pál mekkora hatalommal bírt. Apostolok Cselekedetei 19:11:

"És nem közönséges csodákat cselekszik vala az Isten Pál keze által: Annyira, hogy a betegekhez is elvivék az ő testéről a keszkenőket, vagy kötényeket, és eltávozának azoktól a betegségek, és a gonosz lelkek kimenének belőlük."

Isten Szellemében Pálnak olyan hatalmas gyógyító ereje volt, hogy elég volt megérinteniük egy kendővel és a kendőt pedig csak rá kellett tenniük a betegre, aki ettől meggyógyult. Ő, aki nagy távolságból is képes volt gyógyítani, a szolgálata végén már nem tudta meggyógyítani Trófimust? Már nem tudott gyógyítani? Szolgálata kezdetén gyógyított, megvoltak neki azok a bizonyos ajándékok, de a szolgálata végén már nem. Mit láthatunk ebből, mire szolgál bizonyítékként? Hogy az apostolok csodajelei végül eltűntek. Történt egy váltás a zsidóknak szánt jelekről és csodákról - mivel a zsidók jelt kívánnak, lásd 1Korinthus 1:22 - az egyedül hitből való üdvösségre, jelek már nem szükségesek. Mert a pogányok bölcsességet keresnek, nem jeleket. Ebből látható, hogy Isten különféle módokon bánik különféle emberekkel. Ennek ellenére napjaink pünkösdistáinak jó része azt állítja, hogy megvan neki a gyógyítás képessége, sokan állítják, hogy tudnak gyógyítani, sokan mondják azt magukról, hogy apostolok. Tényleg apostolok? A Biblia szerint tényleg vannak ma apostolok, de hogy kik ők és honnan jönnek, az már annyira nem tetszene nekik. 2Korinthus 11:13:

"Mert az ilyenek hamis apostolok, álnok munkások, akik a Krisztus apostolaivá változtatják át magukat. Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává. Nem nagy dolog azért, ha az ő szolgái is átváltoztatják magokat az igazság szolgáivá; akiknek végük az ő cselekedeteik szerint lészen."

Tehát ahogy azt láttuk is a Bibliában, az apostolok megkezdték szolgálatukat és Pál volt közülük az utolsó. És történt egy váltás a jeleket kívánó zsidókról a pogányokra, akik nem igényelnek csodajeleket, így ezek az ajándékok eltűntek. Pál volt az utolsó, azt mondta, hogy nincs több apostol. Persze már ekkor, Pál idejében is előálltak emberek és azt állították, hogy ők apostolok, mire Pál azt mondta, hogy nem, hamis apostol vagy, egy hazug, aki a sátán szolgálója, mert olyasmit tanítasz, ami nem igaz. Emberek, azért ez eléggé olyannak hangzik, mint a modern idők pünkösdistái. Sok pünkösdista tagja manapság az úgynevezett gyógyulás-mozgalomnak. Stadionokat, sátrakat bérelnek, összegyűlnek ezekben és azt mondják, hogy "Gyertek el a gyűléseinkre, és meggyógyítunk titeket", az emberek pedig elmennek oda és elhitetik magukkal, hogy ez tényleg igaz. De ismerem őket és ismerek közülük valókat. Volt korábban egy barátom, ő mesélte, hogy épp mielőtt bement volna a sátorban tartott gyülekezésre, ahol gyógyítottak, megkérdezték tőle, hogy akar-e keresni húsz dollárt? Ő azt mondta, hogy persze, mit kell tennem? Azt felelték, hogy üljön bele ebbe a tolószékbe, tegyen úgy, mintha évek óta ezzel közlekedne, és amikor a prédikátor megérinti, álljon fel és sétáljon körbe-körbe. Azt mondta, hogy ez volt élete legkönnyebben megkeresett húsz dolcsija. Ezek a gyógyítók megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy tényleg meggyógyultak, próbálják félrevezetni őket, hogy nekik megvan a gyógyítás ajándéka. Mondhatnék neveket, és minden bizonnyal látjátok is őket a tévében. Sokan elmondják, hogy elmentek ilyen helyekre és próbáltak feljutni a színpadra, mivel látták, hogy mások meggyógyultak, mire azt mondták nekik, hogy nem jöhetnek fel, és félrelökték őket. Olyanok kellenek nekik, akik kívülről gyógyultnak tűnhetnek, de ha valakinek hiányzik a füle, vagy elrákosodott az arca, vagy nincs szeme, na ők nem mehetnek fel, hiszen valójában nem tudnak gyógyítani, maguk is tudják nagyon jól, hogy hazugság az egész. Mikor még az AG-ben voltam, volt ott egy nő, minden héten segítettünk neki felszállni a buszra, amivel a gyülekezetbe jött. És minden egyes alkalommal láttam őt felállni az istentisztelet végén, felemelt kézzel imádkozott és halandzsázott, és előrement, hogy "Pásztor, rákos vagyok, szeretném, ha Isten meggyógyítana", és mindannyían rátették a kezüket. Ez volt minden áldott héten, kijelentették, hogy kigyógyult a rákból. A nő elment az orvoshoz, aki megvizsgálta és azt mondta, hogy "nem, még mindig rákos". A következő héten újra eljött, ismét felemelt kézzel halandzsázott, minden ugyanígy ment legalább egy, de inkább két évig, minden egyes istentisztelet végén ugyanaz a nő kérte Istent, hogy gyógyítsa meg, a pásztorok rátették a kezüket, de sosem gyógyították meg. És tudjátok mit láttam, mit tett az az aljas, hitvány, hazug ördög, aki pásztornak nevezte magát? Egy idő után megunta a dolgot. Ott voltam, amikor azt mondta neki: "Nővérem, el kell mondjam neked, hogy sosem fogsz meggyógyulni. Sajnálom. De ez a te hibád, mert nincs elég hited." A nő pedig csak sírt és kiáltozott, hogy "De nekem van hitem, én hiszem, hogy meg lehet engem gyógyítani", de ő csak azt mondta neki, hogy "Nem, a te hibád, egyszerűen nincs elég hited". Látjátok, mit művelnek? Azt állítják, hogy gyógyítók, rátok teszik a kezüket, ha pedig nem gyógyultok meg, akkor azt mondják, hogy a te hibád, mert nincs elég hited. Ezek azok az úgynevezett "hitből való gyógyítók" (Faith Healers - a ford. megjegyzése). Azt szeretik, ha így hívják őket, mert ha nem gyógyulsz meg, az nem az ő hibájuk, hanem a tiéd, mert nincs elég hited. Tényleg? Jézus Krisztussal mi volt, akiket Ő meggyógyított, azoknak volt elég hite? Jézus még a halálból is feltámasztott embereket. Nekik volt elég hitük? Halottak voltak. Sosem láttam még egy ilyen hitből való gyógyítót sem, aki halottat támasztott volna fel, pedig szívesen megnéznék egy ilyet. Ha pedig tényleg megvan nekik a gyógyítás ajándéka, miért pénzért teszik? Miért tartanak fenn egy csarnokot, miért kérnek pénzt azért, hogy bemehess, és miért küldik körbe tízszer is a felajánlásra való kosarakat? Miért nem mennek el minden város minden kórházába, és miért nem teszik rá a kezüket a betegekre, hogy ingyen meggyógyítsák őket? Na ilyet sosem tesznek, ez a pénzről szól. Hazug manipulátorok, szélhámosok, nincs meg nekik egyik ajándék sem, miért? Mert ezek az ajándékok már nincsenek itt. És mégis be akarják csapni az embereket azzal, hogy ők tudnak gyógyítani. Olvastam ezt, de már nem is tudom, hogy Kuhlman-ról vagy McPheron-ról, mindenesetre az egyikük azt állította, hogy meg tudja gyógyítani az embereket, valaki pedig figyelemmel kísérte azokat, akiket állítólag meggyógyítottak, és írt róluk. Az egyik nőnek gerincműtétje volt, elment egy ilyen helyre, ahol azt mondták neki, hogy meggyógyult. Felkelt, járkált a színpadon és mondogatta, hogy "Meggyógyultam, meggyógyultam, meggyógyultam". Négy vagy öt nap múlva meghalt, mert felállt, járkálni kezdett és eltörött a gerince. Belehalt a gerincsérülésbe. Ez aztán a gyógyulás... Mindenesetre ezt mondják, azt állítják, hogy gyógyítók, de csak a pénzed kell nekik, valójában nem tudnak gyógyítani. Márk 6:5-6:

"Nem is tehet vala ott semmi csodát, csak nehány beteget gyógyíta meg, rájok vetvén kezeit. És csodálkozik vala azoknak hitetlenségén. Aztán köröskörül járja vala a falvakat, tanítván."

Jézus néhány olyan embert is meggyógyított, akik nem hittek. A "hitből való gyógyítók" nem ezt tanítják, ők azt mondják, hogy "nem gyógyulhatsz meg, mert nincs elég hited". Ostoba beszéd. Hazugok, csalók. Az apostolok szertejártak és gyógyították az embereket, a kendőiket küldték el, és aki érintette, meggyógyult. Volt hitük vagy sem? Ma már nincsenek hitből való gyógyítók. Isten tud gyógyítani. Igen, Ő tud. De már nem emberek érintése által. Az a zsidóknak való jel volt, amiről pedig úgy hiszem, hogy vissza fog jönni a hét éves nyomorúság idején. Amit az Egyház korai szakaszában prédikáltak, ugyanazt fogják újra prédikálni, ahogy Isten újra Izraelre fordítja a figyelmét. Mert Izrael elfordult Istentől, Isten pedig a pogányokhoz ment, Izrael pedig újra odamegy Istenhez, a jelek pedig újra megjelennek a zsidók számára, mert a zsidók jelt kívánnak.

Nem lehetek tehát pünkösdi-karizmatikus, mert nem követhetek olyan embereket, akik nem követik a Bibliát. Női prédikátorok, valóban? Mikor a Biblia azt mondja, hogy nők nem lehetnek prédikátorok? Nem követhetem őket, mert nem hasogatják helyesen az igazság beszédét. Amit hisznek és amit tanként tanítanak, az a zsidóknak szólt a Gyülekezet korai időszakában. Nem látják, hogy hogyan történt a váltás, ahogy azt sem, hogy már Pál szolgálata alatt vagyunk. Azért sem lehetek pünkösdi-karizmatikus, mert nem hiszek abban, hogy az üdvösség elveszíthető. Amíg a pünkösdista mozgalomban voltam, azt tanították, hogy üdvösséget nyersz azáltal, hogy hiszel Jézusban, de a Szent Szellemet nem kapod meg. Nyelveken kell szólnod ahhoz, hogy később megkapd a Szent Szellemet. Akkor hát mi az üdvösség? Ha nem kapod meg a Szent Szellemet, amikor "üdvözülsz", akkor mid van? Semmid! Még csak azt sem tudják, hogy mit jelent az üdvösség. Az üdvösség pedig azzal jár, ahogy az Efézus 1:13-ban látjuk, hogy abban a pillanatban, hogy hittél, megkapod a Szent Szellemet. Ez az üdvösség, az örök élet ingyen való ajándéka. De a pünkösdista mozgalomból sokan Máté 10:22-ben hisznek:

"És gyűlöletesek lesztek, mindenki előtt az én nevemért; de aki mindvégig megáll, az megtartatik."

Így azt mondják, hogy ha pünkösdistaként üdvösségre akarsz jutni, akkor mindvégig meg kell állnod. Ami azt jelenti, hogy elveszítheted az üdvösségedet. A Zsidókhoz írt levélben pedig azt látni, hogy aki elveszíti az üdvösségét, az nem is szerezheti vissza. Akkor most mi van? Még a saját tanításukat sem követik. Mert a pünkösdista gyülekezetekben újra és újra és újra meg tudsz térni, mivel újra és újra el tudod veszíteni. De akkor miről beszél ez a Bibliavers, hogy mindvégig megállni? Ez a Máté 10. fejezetében van, Jézus, azaz egy zsidó beszél a zsidókhoz. Jézus a szolgálata idejének legnagyobb részében a királyságra nézve szolgált a zsidók felé, ami az ezeréves királyság időszaka, amikor Jézus királyként uralkodik. Tudták, hogy a Messiás eljön majd és uralkodik, de nem látták előre a közbenső időszakot, a gyülekezet koráról nem tudtak. Amikor Jézus azt mondja, hogy "aki mindvégig megáll", a királyság ideje előtti nyomorúság idejére mondja, akkor kell kitartani a legvégéig. Ez a szakasz a zsidókhoz szól, ha mindvégig, annak az időszaknak a legvégéig kitartanak, akkor tartatnak meg. Ez a szakasz nem a mi üdvösségünkről szól, nem a gyülekezet korában élő pogányok üdvösségéről szól. Pál levelei Rómától Filemonig, ezek vonatkoznak ma a gyülekezetre, ezek íródtak nekünk, pogányoknak, nem zsidó származásúaknak. Pál levelei pedig az örök biztonságról beszélnek újra és újra. De még a János levelében is ezt látjuk. A Biblia arról beszél a Róma 8:14-15 versekben, hogy Isten fiaivá fogadott minket, a fiúság szellemét kaptuk, örökbe fogadott minket. Krisztus tagjai vagyunk, Krisztus testének részei, Krisztus bennünk van és mi Krisztusban vagyunk. János azt mondja, hogy örök életünk van (János 3:15-18). Mit jelent az, hogy örök élet? Olyan élet, amely örökké tart. Örök élet! Örökké tartó, örökkévaló élet. Amikor tehát megtérsz és örök életed lesz, az azt jelenti, hogy örökké élni fogsz! Ha elveszítheted, akkor az sosem volt örökkévaló élet, az csak ideiglenes élet, ideig való élet. Márpedig ha egyszer megtértél és megváltást nyertél, örökre megváltást nyertél. A thecloudchurch.org-on megtalálható a korábbi prédikációm az örök biztonságról. Versek versek hátán bizonyítják ezt, a János 5:24 azt mondja, hogy általmentünk a halálból az életre, hogy nem megyünk a kárhozatra. A 6:37-ben azt mondja, hogy semmiképpen ki nem veti azt, aki Őhozzá megy. 10:27-30, soha el nem veszünk és soha ki nem ragadhat minket senki az Ő kezéből. Onnantól kezdve, hogy valaki megtér és üdvösséget kap, a megígért Szent Szellem pecsételi el őt (Efézus 1:13). Vers vers hátán bizonyítja az örök biztonságunkat. János 14:16 azt mondja, hogy ha megkaptad a Szent Szellemet, akkor veled marad örökké. Reggelig tudnám sorolni ezeket a verseket. Pál levelei végig arról beszélnek, hogy ha üdvösségre jutottál, akkor a tiéd Isten Szent Szelleme és nem tudod elveszíteni. Ennek ellenére a pünkösdista gyülekezet abban hisz, hogy az üdvösséged elveszíthető. Ezért nem vagyok tagja egy ilyen gyülekezetnek. Mert tudom, hogy üdvösségem van, és nem tudom elveszíteni. Mert nem én mentettem meg magam, Isten mentett meg. Ha magad próbálod megmenteni magad, még nem menekültél meg. Ezért van az, hogy az AG-ben töltött négy évem során megtéretlen és elveszett voltam. Addig nem jutottam el az üdvösségre, amíg ki nem jöttem onnan és nem hallottam az evangéliumot. Hogyan nyersz üdvösséget? Ha elhiszed az evangéliumot és bízol abban, 1Korinthus 15:1-4. Az evangéliumot hallanod kell, hogy elhihesd.

Nem vagyok tehát pünkösdista, nem is szeretnék az lenni. Voltam pünkösdista, de amit én ott láttam, az a rengeteg bűn volt. Annyi gonoszságot láttam ott, annyi mindent, ami zavart és felzaklatott. De tudjátok, hogy mi nyugtalanított leginkább ebben a felekezetben? A gyümölcsök. A Biblia azt mondja, hogy a gyümölcseikről ismertetnek meg. Tudjátok, hogy mi volt annak a gyülekezetnek a gyümölcse? A válás. Rengeteg, rengeteg válás. Majdnem minden pünkösdista, akit ismerek, vagy három-négy alkalommal vált el és házasodott újra. Miért ilyen sokszor, amikor Isten azt mondja, hogy gyűlöli a válást? Láttam ott házasságtörést, láttam ott paráznaságot és rengeteg embert, akik cseppet sem voltak szellemiek, hanem csak a pénz érdekelte őket. Na és ott a bővölködés evangéliuma, azaz hogy Isten szeret téged, te is szereted Istent, ha pedig odaadod a pénzed, akkor jómódú leszel és nem lesz semmi gondod. Nem, ez nem így működik. Mindenki, aki kegyesen akar élni Krisztus Jézusban, azt üldözni fogják. Ennek ellenére a pünkösdi-karizmatikus gyülekezetben ha nehézségben és üldöztetésben van részed, akkor nem vagy rendben Istennel, mivel nem vagy megáldva... ez nem biblikus! Ez egy szekta. Már a kiindulási pont rossz volt, egy nővel kezdődött. Isten pedig azt mondja, hogy egy nő ne prédikáljon. Rossz alapokról indultak, hiszen ha elolvasod az Apostolok Cselekedeteit, akkor az átmenet is látható. A kezdetektől fogva rossz és téves az egész, mivel nem nézték Pál leveleit, és nem értették meg, hogy most, a gyülekezet korában ha megtérünk, akkor elpecsétel minket a megígért Szent Szellem, lásd: Efézus 1:13.

Hadd zárjam tehát az evangéliummal. A pünkösdi-karizmatikus mozgalomban egyetlen egyszer sem hallottam az evangéliumot. Talán van, aki itt maradt a prédikáció végéig, aki mindvégig kitartott:). De biztos voltak sokan, akik dühösek lettek és félbehagyták. De akarjátok az igazságot? Ez az igazság. A pünkösdista gyülekezetben sosem hallottam az evangéliumot. Egyetlen egyszer sem. Sosem hallottam. De amikor hallottam, akkor megtértem és üdvözültem. És nagyon boldog voltam, mert a pünkösdista gyülekezetben töltött időm során végig csak reménykedtem abban, hogy üdvözülök. A pünkösdista egyházban sosem tudhatod biztosan, hogy üdvözültél! Ki kell tartanod mindvégig, és csak reménykedhetsz, hogy "jaj, csak el ne veszítsem, csak el ne veszítsem!", ez nem a kegyelem. A gyülekezet kora a kegyelem kora. Ha kegyelemből van az üdvösséged, akkor nem tehetsz érte semmit, nem cselekedetekből van, nem tudsz megdolgozni érte, nem függ a cselekedeteidtől, nem cselekedetekből van az üdvösséged, és nem is cselekedetekből maradsz meg az üdvösségben, hanem Isten hatalma által maradsz meg az üdvösségben. Az evangélium az 1Korinthus 15:1-4 versekben olvasható:

"Eszetekbe juttatom továbbá, atyámfiai, az evangéliumot, melyet hirdettem néktek, melyet be is vettetek, melyben állotok is, amely által(!) üdvözültök is, ha megtartjátok, aminemű beszéddel hirdettem néktek, hacsak nem hiába lettetek hívőkké."

Mit jelent az, hogy hiába lettetek hívőkké? Azt, hogy sosem hitted el igazán.

"Mert azt adtam előtökbe főképpen, amit én is úgy vettem, hogy a Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint; és hogy eltemettetett; és hogy feltámadott a harmadik napon az Írások szerint"

Mi Jézus Krisztus evangéliuma, mi az üdvösség? Abból származik, hogy Jézusban bízunk és abban, amit Ő tett. Szomorú, de a pünkösdista gyülekezetben arra tanítanak, hogy abban bízz, amit te teszel. Bízz abban, hogy nyelveken szólsz, bízz a látomásaidban, bízz a gyógyulásokban, bízz mindabban, amit te teszel, vagy épp bízz abban, hogy bemerítkeztél. Ezt is hitték sokan a mozgalom kezdetekor, hogy amikor a bemerítkezés után feljössz a vízből, akkor a Szent Szellemtől betöltekezve jössz fel és nyelveken fogsz szólni. Egyszer találkoztam egy idős hölggyel, kilencven éves is elmúlt, ő mondta, hogy "én igazi régi vágású pünkösdista vagyok, lementem a vízbe, és amikor feljöttem, akkor bla-bla-bla-bla, már szóltam is a nyelveken!" Hmm, értem, világos. Az ilyen emberek azt tanították, hogy a Szent Szellemet a bemerítkezés által kapjuk, ez pedig cselekedet. Bármi, amit te teszel az üdvösségért, erőtlenné teszi, negálja azt, amit Jézus tett az üdvösségedért. Mert az evangélium arról szól, amit Jézus tett azért, hogy megmentsen téged: meghalt, eltemettetett és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint. Mindez érted volt. Miért ontotta a vérét? Hogy bocsánatot nyerjenek a bűneid. Ha abban bízol, amit Ő tett, akkor üdvösséget nyertél és elpecsétel a megígért Szent Szellem. A Szent Szellemet abban a pillanatban megkapod, amint hittél és üdvösségre jutottál. Látod hát, hogy a pünkösdizmus arra igyekszik rávenni, hogy te tégy valamit érte? Amikor megtörténik az elragadtatás, amely már nagyon közel van, hiszen itt vagyunk ennek a kornak a végén, és erről még a pünkösdisták többsége is beszélni szokott... amikor megtörténik, és az igazi keresztények kiragadtatnak innen, rengeteg pünkösdi-karizmatikus marad majd hátra a nyomorúság idejére. Abban az időben már megállja majd a helyét a tanításuk, de ma nem. Akkor majd valóban ki kell tartaniuk a végéig, a nyomorúság végéig. Szeretném, ha üdvösségre jutnál és kiszabadulnál ebből a hamis gyülekezetből, amely rossz alapra épült. Hibásan indult és a Bibliából is hibás tanítást tanít. Zsidóvá próbál tenni és a zsidó rendszerbe próbál téged helyezni, ahelyett, hogy azon a módon jutnál el Istenhez, ahogy Isten mondta neked, mint pogány származásúnak. És persze azt is mondják, hogy semmi gond, nyugodtan válj el. Tudjátok, hogy mi a válás? A Biblia azt tanítja, hogy a házasság Krisztus és a Gyülekezet kapcsolatának a képe. A Biblia azt mondja, hogy ez egy rejtély. Azt mondja, hogy a férfi Krisztus képe, a nő pedig a Gyülekezet képe. És azt mondja, hogy a Gyülekezet mindenben engedelmeskedjen Krisztusnak. Azt is mondja, hogy ha már része vagy a Gyülekezetnek, akkor házas vagy és nem tudsz ebből kiszakadni. Krisztus sosem hagy el, sosem távozik el tőled. Mire törekszik a pünkösdizmus? A nőt férfivá igyekszik tenni. Arra törekszik, hogy a nő legyen a fej, ahogy a férfi tekintélyét bitorolja el magának, majd el is válhat a férfitól. Nem is csoda, hogy azt prédikálják, hogy elveszítheted az üdvösséged. Ha Krisztusban vagy, nem veszítheted el Őt! Krisztusba kerülsz, amikor üdvösségre jutsz. A pünkösdista tanítással tehát képtelen vagyok azonosulni. Miért nem vagyok pünkösdi-karizmatikus? Mert a Bibliában hiszek, nem követhetek egy olyan felekezetet, amely hibásan tanít és helytelen módon indult, mivel vétkeztek a Biblia Istene ellen. Nem lehetek része egy olyan gyülekezetnek, ahol gyógyítóknak tartják magukat, amikor már nincs itt az a fajta gyógyítás. Ha valaki meggyógyul, azt Isten gyógyította meg, nem ember. Mégis, az ilyen úgynevezett gyógyítók közül sokan büszkélkednek, hogy "nézd, mennyi mindenkit meggyógyítottam". Ezek zsidók számára való jelek voltak, 1Korinthus 1:22. Vagy ott az 1Korinthus 14:22, "nem a hívőknek, hanem a hitetleneknek".

Pünkösdista vagy? Karizmatikus vagy? Szeretném, ha üdvösségre jutnál és kiszabadulnál abból a zűrzavarból. Becsapnak és megtévesztenek téged. Ha olvasod Pál leveleit, megérted, hogy az üdvösségedet nem veszítheted el, még akkor sem, ha el akarnád veszíteni. Ha üdvösséged van, tiéd a Szent Szellem, nem kell arra törekedned, hogy a tiéd legyen, már a tiéd attól a pillanattól, hogy hittél az evangéliumban! Ekkor nyersz üdvösséget. Az egész arról szól, amit Jézus Krisztus tett a kereszten.

Örülök, ha megnézted ezt a tanítást, remélem áldás volt számodra, remélem, hogy tanultál valamit, ha pedig mégsem tetszett, akkor hát nem tetszett. Ez arról szólt, hogy én személy szerint miért nem vagyok pünkösdi-karizmatikus, miért nem lehetek pünkösdi-karizmatikus. Ha te tudsz az lenni, ha te igazolni tudod magad előtt, hogy az vagy, légy az! Én csak arról beszéltem, hogy én személy szerint inkább kijöttem ebből a vallásból - hála Istennek, hogy kijöttem! -, és hogy miért nem lehetek többé a része. A thecloudchurch.org-on minden héten új tanítást találhatsz angol és spanyol nyelven, örültem, hogy megnézted ezt, és imádkozom, hogy Isten megérintse a szíved ezen a prédikáción keresztül, és megmutassa neked az igazságot. Mert Isten Igéje az igazság. Én pedig úgy döntöttem, hogy a Bibliát fogom követni, nem pedig egy felekezetet, pláne ha az a felekezet Krisztus és Isten ellen való vétkekkel indult. Köszönöm a figyelmedet!


(2021. 03. 20.)

35 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Friss imaválasz és útmutatás

Mint ahogy arról korábban már többször is írtam, időről-időre előfordul, hogy Isten tanácsát kérem valamiben, hogy hogyan tovább. Ha pedig épp nincs válasz, akkor azt úgy értelmezem, hogy ez rám lett

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól?

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól (Az egyetlen út a Mennybe) https://www.youtube.com/watch?v=PFMc11gIMeM A videó szövege magyarul: Ezt mondja Isten Igéje a Róma 3:23-ban: "Mert mindnyájan vétkeztek, é

Kérni Jézust, hogy a szívünkbe költözzön?

https://www.youtube.com/watch?v=aVXZjEpqCs0 A videó magyar szövege: Üdv, a nevem Robert Breaker, egy rövid videóval szeretném érinteni ezt a kérdést, amelyet mostanában többen is feltettek nekem. Ez e

Post: Blog2_Post
bottom of page