top of page

Steven Bancarz leleplezi a keresztény jóga mítoszát

Frissítve: 2021. ápr. 21.

A videó szövegének magyar fordítása (Megjegyzés: a videót azóta valamiért privátra állították, az írott anyag persze ettől még használható):


"Kétségkívül az egyik leggyakrabban feltett kérdés a jógáról szól. Úgy értem nincs semmi, ami akár csak megközelítené, ahányszor erről kérdeznek. Tervezem, hogy hamarosan készítek egy teljes leleplező videót a csatornámon, de mivel tudom, hogy ez ennyire felkapott téma, próbálok imádkozni felőle, agyalni rajta és felismerni, hogyan lehetne ezt a legmegfelelőbb módon összeállítani. Szolgálni és szólni fog sok embernek, mert sok ember gyakorolja, jelen pillanatban is 36 millió amerikai aktívan jógázik, és ezen felül is harminc millió felett van azoknak a száma, akik kipróbálták, de már abbahagyták. Tehát a népesség egy igen jelentős hányada kísérletezett a jógával vagy most is gyakorolja, beleértve keresztényeket is, vannak keresztény jóga-szolgálatok, vannak gyülekezeti épületek, ahol kifejezett jógaórákat tartanak, jógaszakértőt bérelnek vagy jógakurzust hoznak létre. Összefér ez azzal, amit az Újszövetségben találunk? Ha egy kicsit belemegyünk abba, hogy valójában mit is takar a jóga, csak úgy dióhéjban... a "jóga" szó jelentése "egység", mivel szellemi lényekkel kerülsz egységbe ennek során. Hogyan kerülsz itt egységbe szellemi lényekkel? Minden esetben, amikor aláveted magad egy olyan filozófiának, viselkedésmódnak vagy gyakorlatnak, amely Istennel ellentétes, ellentétes azzal, amit Isten parancsolt, amely lényegi valóját tekintve összeköttetésben áll egy olyan szellemi rendszerrel, ami kívül esik azon, ami a Bibliában került rögzítésre... nos, tudjuk Efézus 6-ból, hogy nem test és vér ellen van tusakodásunk, hanem a gonoszságnak a magasságban lakozó szellemei ellen, tudjuk, hogy az Írásokban a bálványimádás és egyéb bűnök összefüggésben vannak egy démoni hatalommal, amely mögöttük rejtezik. Így a kérdés az, hogy ha én részt veszek egy olyan fajta szellemi tanításon, amely kívül van Isten parancsolatain és áthágja azokat, megnyitom-e magam démoni megszállásnak, démoni behatásoknak? A válasz egyértelmű igen, az Írás világosan beszél erről, az Ó-, és Újszövetség egyaránt.

Na de akkor a jóga milyen értelemben esik ebbe a kategóriába? Az első dolog, amit általában nem tudatosul az emberekben, hogy a kéztartások, amiket használnak, a test pozitúrái, amelyekbe helyezik magukat, ezek gyakran politeista, hindu vallások istenségeinek neveit viselik magukon, és az, hogy ezekbe a testtartásokba helyezzük magunkat, arra szolgál, hogy ezeknek az istenségeknek bizonyos jellemzőit, jellemvonásait idézzük meg vele, sőt, magát az esszenciájukat. Hasonló a kántálás is - nem mindenki végzi ezt, de aki igen, aki mantrákat kántál, ezeknek a démonoknak a neveit kántálja, szó szerint meghívja őket magához, és a kéztartások, de még a légzőgyakorlatok is, illetve amit az elméjükben tesznek... az elméjükkel megpróbálják elérni a samadhi állapotot, ahol voltaképpen az elme nemlétének helyén vannak, teljes, totális elmebeli csendességben egyetlen végső céllal. Ezek a jóga eszközei. A jóga célja, hogy alapjaiban véve változtassa meg és módosítsa az öntudatot. Ez az egész lényege. Arra való tehát, hogy egy olyan tudatállapotba hozzon téged, amit mokhsa-nak hívnak, ahol fel-, és elismered, hogy a brahman, az univerzum személytelen ereje, ez az univerzális szellem, ez a mindenek felett való szellem, a valóság alkotó anyaga, amit brahman-nak vagy istennek hívunk, hogy végeredményben az én, az "átman", a személyes én a brahman, és a brahman az átman, tehát minden isten és isten minden, és a jóga célja, hogy felismerjük magunkat isteniként, felismerjük magunkat, mint testet öltött istent, ha úgy tetszik. Hogy elérjük ezt. Ez a tudatállapot a mokhsa, ez az a tudatállapot, ahol elhagyhatod a szanszára körforgását, a halál és újjászületés körforgását és eléred a megvilágosodást, és mindezek a nyújtó-, és légzőtechnikák, mindezek a kántálások és elmebeli gyakorlatok arra szolgálnak, hogy elősegítsenek egy alternatív tudatállapotot, ez az egész célja a jógának. Ez nem csupán nyújtógyakorlat, először is a bemelegítő sorozat általában a Nap köszöntése, hogy imádják és dicsőséget adjanak a Napnak. És a nyújtások, a légzési módok a csakrákat hivatottak megtisztítani, hogy az univerzum energiái át tudjanak rajtuk áramlani, hogy elérhesd ezt a magasabb tudatállapotot, pszichés és szellemi folyamatok erősítésére szolgál, és itt a történet vége, ezt jelenti a jóga. Ezért jelent a "jóga" szó "egység"-et, ami a személyes és az univerzális én egységére utal.

Persze lehetnek úgy az emberek, hogy azt mondják, "jó, de én nem gyakorlom ezt, én csak elmegyek a jógaórára, de előtte imádkozom és védve vagyok, én csak a nyújtógyakorlatok miatt megyek". Valóban úgy gondolod, hogy leülhetsz démonok közé, és nem leszel közösségben démonokkal, ahogy a Biblia is említi? Az emberek végezhetnek átlagos, általános nyújtógyakorlatokat, melyek esetében nem jógáznak, de ha az mondják, hogy "jógázom, de nem gyakorlom a szellemi részét", nos, az nem lehetséges, a jóga definíciója, utána is nézhetünk egy szótárban is, a definíciója hindu vallásos gyakorlat, hinduizmus gyakorlatban. Tehát ha valaki azt állítja, hogy csak testgyakorlat, hogy elment a kineziológushoz és hátnyújtásokat csinált, imádja, nagyon jót tett neki, utóbbi esetben dicsőség Istennek, az nagyszerű, de ha azt mondja, hogy jógát gyakorol... hogy mondhatja azt, hogy minden rendben van vele egy helyen, ahol a jógatanár démonizált és panteizmust, keleti filozófiákat hangsúlyoz neked és olyan módszerekre képez, amelyek által körülötted mindenki szélesre tárja magát démonoknak, hogy belépjenek, hatást fejtsenek ki és megszólítsanak, és tele a terem azokkal a bálványszobrokkal, guruk képeivel, miegyébbel? Egy ilyen helyen, ebben a posványban, a bálványimádás pöcegödrében, ahol test-, és légzőgyakorlatokat végzel, ahol meditálsz, hogy a szó szoros értelemben átváltoztasd a tudatállapotod, módosítsd az agyhullámaidat, ebben az állapotban a védelmi rendszereid ki vannak lőve, nem teszel próbára semmit Isten Igéjével, nem ejtesz foglyul minden gondolatot a Krisztusnak való engedelmességre, nem övezed fel magadat lélekben és józanul, hanem arra törekszel, hogy áthelyezd az öntudatod az elme nélküliség helyére egy olyan gyakorlattal, ami történelmileg elválaszthatatlan a szellemi gyökereitől. Ezért van az, hogy a hinduk amerikai egyesülete felháborítónak tartja azt, ami nyugaton folyik, hogy az emberek kiárusítják, üzletté teszik, nyugatiasítják a jógát, amivel elveszik a szellemi gyökereit, mert - mint ahogy mondják -, a jóga definitíven szellemi. Szellemi és egyúttal lélektani, így tehát nem csupán légző-, és nyújtógyakorlatok. A testi vetülete mindössze eszköz a cél eléréséhez. A cél pedig a moksha. A jóga eszköz, hogy eljussunk egy magasabbnak mondott tudatállapotba. Így hát a gyakorlatsorozat, amit azért végzel, hogy elernyeszd és felkészítsd a tested, a jógában az nem a végcél. A jógában a végcél saját isteni valónk és önmagunkban való istenségünk felismerése. Ez a végcél.

Jógázhatsz hát úgy, hogy ettől függetleníted magad? Nem, enélkül már nem jógáról beszélünk. Enélkül az nem jóga. Nyújtózkodhatsz és végezhetsz légzőgyakorlatokat csak úgy, csak azért, hogy ellazulj és békésebbnek érezd magad? Persze, de az önmagában nem jóga. Mi az, amit határozottan állíthatok? Határozottan állíthatom, hogy ne vegyél részt jógakurzuson. Ne vegyél részt semmiben, aminek a nevében benne van, hogy "jóga". Ne vegyél rész olyasmiben sem, ami keresztény jógának mondja magát. Miért? Először is nem bízom az olyan emberek ítélőképességében, akik eleve képesek voltak létrehozni a jóga számára egy keresztény változatot. Számomra ez már egy vörös jelzés. A Biblia világosan beszél, "mi közössége van a világosságnak a sötétséggel? Vagy mi közössége van Krisztusnak Beliállal?" Így hát "Gyertek ki belőle, különítsétek el magatokat tőle, és akkor magamhoz fogadlak titeket." Miért próbálod akkor összemosni a világosságot a sötétséggel, amikor tudjuk, hogy a jóga passzív gyakorlásának az eredményei.. és itt most nem is a kundalini ébredésről beszélek, ami egy egész más téma, ami gyakorlatilag szó szerint elmebetegségbe taszítja az embereket, pszichózisba, ezért is van egy érdekes tanulmány, miszerint a pszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták már nem ajánlják a jógát a betegeiknek emiatt az újonnan felfedezett összefüggés miatt a jóga és a pszichózis között. Az emberek a szó szoros értelmében elvesztik a valóságérzetüket, az egészséges önképüket és az elmebeli épségüket.

De miért van az, hogy a hagyományok szerint a jógát megfelelően gyakorolva elérjük mindazt, amit elsődleges és másodlagos szidhhinek is neveznek? A sziddhi természetfeletti tudás, amit a jóga rendeltetésszerű gyakorlásával szerzünk. Mit eredményez a jóga, ha megfelelően gyakoroljuk? Elmész jógakurzusra, jógázol. Mit gondolnak a nők ilyenkor, mi is az, amit tesznek? Felkötöd a hajad, felfrissülsz, megfiatalodva érzed magad, jól érzed magad, de amit teszel, ha olyan módon teszed, ahogy az oktatód, akit erre képeztek és ebből szerzett végzettséget, ahogy ő mondja és akarja, hogy tegyed, azt a hitet fogja eredményezni, hogy te isten vagy és minden isten. A Biblia azt mondja, hogy "Rettentsd meg Uram őket, tudják meg a pogányok, hogy halandók ők!" A Biblia azt mondja, hogy "az egyiptomiak emberek, nem istenek". Nézzük meg azokat, akik azt állították magukról, hogy istenek. Ott van Tírusz királya, ha jól emlékszem Ezékiel 28-ban, Babilon királya Ézsaiás 14-ben, Heródes király az apostolok cselekedetei 12-ben. Mindenki, aki istennek mondta magát Jézuson kívül, mivel Ő az igazat mondta és az Atya meg is erősítette ezt, minden egyéb emberi lény, aki isteni jelleget kölcsönzött magának, ott helyben megkapta a halálos ítéletet Istentől. Olvasd el Ezékiel 28-at, ha úgy gondolod, hogy Isten azt akarja, hogy úgy vélekedj, hogy az ember valójában isten, hogy a moksha állapotába kell kerülnöd: "Mivel felfuvalkodott szíved és ezt mondtad: Isten vagyok én, Isten székében ülök a tengerek szívében, holott csak ember vagy és nem Isten, mégis olyanná tevéd szíved, minő az Isten szíve (...), azért ímé, hozok reád idegeneket, a nemzetek legkegyetlenebbjeit (...), a sírgödörbe szállítanak alá (...), vajon mondván mondod-é megölőd előtt: Isten vagyok én?" Igen erőteljes kinyilatkoztatás az Úrtól.

Ezt mondják tehát, hogy ez történik, ha megfelelően gyakoroljuk, eljutunk egy olyan tudatállapotba, ahol ezek a fejedelemségek, hatalmasságok (Efézus 6:12) gondolatokat, hamis kinyilatkoztatásokat és hamis bátorítást vetítenek ki beléd, ahol magadra öltöd ezt a panteista világnézetet, melyben úgy tekintesz magadra, mint aki egységben van ezzel az univerzum-szellemmel, mert egy befolyásolható tudatállapotban leszel, ahol démonok képesek gondolatokat és érzéseket juttatni beléd, és igaznak tudják láttatni ezeket. Meg kell értened, hogy a démonok nem csak elmondanak egy hazugságot, te gyakorlod ezt és ezzel vége is van, hanem ezzel megragadnak téged, és arra manipulálják az öntudatod, hogy megpróbáld utánozni magadban ezt a létállapotot, ami ezt a világnézetet igazként tükrözi vissza. Ahogy egyszer valaki nagyon helyesen mondta, ezzel egy igába helyezed magad ezekkel a szellemi lényekkel. Olyan ez, mint egy fonott kosár benne a fonatokkal, a démon belép és olyanná lesz, mint egy kosárfonat, befolyásolja a gondolataidat, a felfogásod, a hajlamaidat, a valósághoz való viszonyulásod. Most már úgy gondolod, hogy a panteizmus igaz, most már úgy gondolod, hogy az univerzum isten és isten az univerzum, mindenki isten, mindenki brahman-ként sétálgat, akár tudatában van ennek, akár nem, lényegében mindenki a teremtő egy szikrája és isten ott él mindenkiben és úgy él, mint mindenki, és azért gondolod ezt, mert egy démon él benned, aki tanúságot tesz egy hamis világképről. A démonok megpróbálják utánozni a Szentlélek szerepét az emberekben. Amikor a Szentlélek eljön és betölti az embert, tanúságot tesz az evangéliumról, a keresztény világnézet igaz voltáról. Amikor démonok mennek beléd, nem csak olyasmikre vesznek rá, hogy pókokat egyél és vagdosd a bőrödet, hanem tanúságot igyekeznek tenni a világképről, aminek te alávetetted magad, aminek a részévé tetted magad, próbálnak létrehozni benned egy olyan lélektani környezetet, ami megerősíteni látszik azt, hogy az a világkép igaz. Ennek megfelelően más megtapasztalásaid lesznek gnosztikusként, sátánistaként, és jógázóként is, vagy olyan emberként is, aki tudatmódosító szereket használ, de mindegyik nézetet hatalmasságok felügyelik, akiknek a feladata, hogy az embereket mélyebbre vigye ebbe a megtévesztésbe, amikor ők alávetik magukat annak, ennek megfelelően jogot formálnak a lelkük befolyása fölött, mivel kiléptek az Atya védelmező betakarása alól, ilyenkor pedig lényegében megpróbálnak tanúságot tenni nekik a lelkükben, mivel már ott vannak, és megvan a joguk arra, hogy elnyomják őket, egy igába helyezik őket ezzel a hamis világképpel, megpróbálják elérni, hogy úgy érezzék, hogy a világnak is meg kell mutatniuk ezt az igazságot, ami valójában hazugság. Rendkívül megtévesztő, de egyúttal rendkívül nyilvánvaló is, meg kell mondjam, hogy az egyik legelső dolog, amire rájöttem, amikor olyan szellemiségű dolgokban vettem részt, amik ellent mondanak az Írásoknak, démonok lépnek be és megpróbálják elérni, hogy azt érezd és azt tapasztald, hogy az a dolog igaz, holott nem az. Bűvésztrükkök. Visszanyúl ez 2Korinthus 11-hez, a sátán a világosság angyalaként mutatja magát. A démonok elhitetik majd veled, hogy a moksha történt meg veled és hogy ténylegesen megtapasztalod a brahman-t, és hogy a brahman valójában elválaszthatatlan az éntudattól.

De ami még megtörténik a jóga gyakorlásakor, azok az elsődleges és másodlagos sziddhik, a sziddhi, mint korábban mondtam, természetfeletti tudás, jártasság, így hát az emberek gyakorolják a jógát, és ha a hagyományok szerint, rendeltetésszerűen végzik, akkor nyilvánvaló lesz számukra tapasztalat útján, hogy elértek olyan képességeket, mint például a gondolatolvasás, hogy látod az előző életeket, az istenek előző életeit, hogy lásd a jövőt, abszolút uralmat és fennhatóságot érzel majd minden teremtés felett, el tudod majd hagyni a tested, be tudsz lépni más ember testébe. Mindezt pusztán a jóga gyakorlása által. Tehát ha a jóga nem több mint test-, és légzőgyakorlatok, hogy van az, hogy a történelem során mindig úgy tanították, hogy a megfelelő gyakorlásával feltornászod magadat ezekhez a természetfeletti képességekhez? És mi az, ami az erejét adja benned ezekhez a természetfeletti képességekhez? Elég egyértelmű, hogy a démonok, akiknek a nevét kántálod. Démonok nevét kántálod, majd megszerzed a képességet, hogy elhagyd a tested, kívülről nézd magad, asztrális kivetülést végezz, aztán csodálkozol, hogy miért vannak rémálmaid, miért vagy paranoiás, miért kell folyton hánynod, miért vannak folyton migrénjeid. Mindezek a jelenségek, amiket kapcsolatba hoznak például a kundalini ébredéssel, ezek a lélektani mellékhatások, amelyek a jóga helyes gyakorlásából következnek, borzalmasak. A könyvünkben is leírjuk ezt és próbáljuk figyelmeztetni az embereket... a kundalini jóga, ami egy nagy dolog a new age-mozgalomban, valami olyasmi, amit nagyon nagyra tartanak, azt mondják, hogy ha megvolt neked a kundalini, akkor te aztán igazán "felébredtél", te már igazán beléptél a megvilágosodásba, ha átélted a kundalini-ébredést. A jógázók azt mondják, hogy ne gyakorold a kundalini jógát, mert rendkívül veszélyes, ártasz magadnak vele, túl hatalmas neked. Azt gondolják, hogy ez valamiféle óriási kozmikus energia, ami átfolyik az embereken és nem tudják kordában tartani, de ez valójában egy nagy hatalmú démon, ami egyből megszállja az embert, elveszíted az uralmadat a tested fölött, egy-két videót lehet is találni erről a neten... Szóval: ha az emberek testgyakorlást akarnak végezni, végezzenek testgyakorlást, az nem jóga. De ha elmész egy jógaórára, az jóga. És démonokkal ülsz egy asztalhoz, démonok poharából iszol... a Biblia azt mondja, hogy nem tudsz egyszerre inni az Úr poharából és démonok poharából. Féltékenységre kéne ingerelnünk az Urat? Úgyhogy választanod kell, választanod kell, hogy a kerítés melyik oldalára állsz, választanod kell, hogy elmenekülsz-e attól, ami gonosznak látszik, vagy nem menekülsz el. A Biblia azt mondja, hogy a test az Úrhoz tartozik és az Úr a testhez tartozik. Azt mondja, hogy menekülj a bálványoktól, azt mondja, hogy tagjainkat is adjuk Istennek az igazság fegyvereiül. Mert a test az Úrért van, a testünk megváltatott Jézus vére által, áron vétetett meg és többé nem a tiéd. A tested már nem a sajátod, már nem a te tulajdonod. Ha úgy gondolod, hogy a tiéd, be vagy csapva, becsapod saját magad. Már Jézushoz tartozik. Engedélyt ad neked Jézus? Engedélyt ad neked arra, hogy elmenj a jógakurzusra, beállj ezekbe a politeista istenségek után elnevezett testtartásokba, hogy megpróbáld átalakítani az öntudatod, hogy hallgasd ezt a jógatanítót, hogy arra tanítson, hogy az univerzum szeret téged és lélegezd be a körülötted lévő teremtés esszenciáját, meg minden effélére? Olyasmi ez, amire az Úr tanított és ami ott van bárhol az Újszövetségen? Nem. Csak figyelmeztetést találsz ott minden efféle dolog ellen, valójában az Úr összes kapcsolata minden efféle tevékenységgel abban merül ki, hogy az egész Biblián keresztül ellenük beszél és minden kultúra ellen, ami gyakorolja őket. Kultúrákat, mint amilyen Babilon, az ősi Egyiptom, ahol ott voltak az ősi misztikumtanítások, a fekete mágia, és bizony elhiheted, hogy gyakorolták a meditációt és a tudatállapotuk megváltoztatását. Csakis olyan kultúrákból találhatunk erre való hivatkozásokat, amelyekről Isten megparancsolta, hogy távolítsuk magunkat el tőlük, olyan kultúrákból, amelyek a történelem során folyton Isten ellen hadakoztak. Így hát semmiféle tekintetben nem tartom őket összeegyeztethetőnek a kereszténységgel. A könyvünkben foglalkozik egy rész a jógával, ami igazából csak egy rövid összefoglaló, van rengeteg minden más is. Folyamatosan képzem magam tovább a kutatásaimban és a gyakorlattal való ismeretemben, léteznek még például olyan hagyományok is, melyek szerint a jóga természetfeletti módon adatott az embereknek Krishnától, hogy a hathi jógát természetfeletti istenségek adták az embereknek az ősi időkben. Ebben az esetben pedig ezek az ördögök tanai, hitető lelkek és ördögök tanításai. Rendkívül veszélyes és keresztényeknek nem lenne szabad gyakorolniuk. És ez csak egy módja annak a tizenkettőnek, amit leírunk az A new age második eljövetele c. könyvünkben, amivel az egyházat becsapták a new age-es gondolkodással és new age-es gyakorlatokkal. Ez csak egy a tucatból, és igazából vannak ennél még rémisztőbbek is."


(2020. február 3.)

48 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Friss imaválasz és útmutatás

Mint ahogy arról korábban már többször is írtam, időről-időre előfordul, hogy Isten tanácsát kérem valamiben, hogy hogyan tovább. Ha pedig épp nincs válasz, akkor azt úgy értelmezem, hogy ez rám lett

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól?

Hogyan meneküljünk meg a pokoltól (Az egyetlen út a Mennybe) https://www.youtube.com/watch?v=PFMc11gIMeM A videó szövege magyarul: Ezt mondja Isten Igéje a Róma 3:23-ban: "Mert mindnyájan vétkeztek, é

Kérni Jézust, hogy a szívünkbe költözzön?

https://www.youtube.com/watch?v=aVXZjEpqCs0 A videó magyar szövege: Üdv, a nevem Robert Breaker, egy rövid videóval szeretném érinteni ezt a kérdést, amelyet mostanában többen is feltettek nekem. Ez e

Post: Blog2_Post
bottom of page